Social

#boboteaza #obiceiuri traditii boboteaza

Traditii de Boboteaza: ce este interzis sa faci

Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori de la inceput de an si se celebreaza pe 6 ianuarie. Aceasta sarbatoare aduce cu ea numeroase traditii, de care este bine sa tii cont pentru a avea un an cu noroc si sanatate. 

De Boboteaza se sfintesc apele mari, iar apa sfintita capata proprietati terapeutice si nu se strica de-a lungul anului. 

Incepand cu 2 ianuarie pana pe 5 ianuarie incepe perioada umblatului cu crucea. Preotul poarta cu el o galetusa cu apa sfintita si merge pe la casele oamenilor cu Iordanul. Conform traditiei, dupa ce pleaca preotul, este bine ca micutii sa inconjoare gospodaria cu o lumanare aprinsa pentru ca familia sa fie ocrotita de necazuri. Aceasta lumanare trebuie pastrata si aprinsa in momentele grele sau cand apar pericole mari, precum dezastrele naturale. 

Traditii de Boboteaza 

In Ajunul Bobotezei se spune ca se deschid cerurile 

Nu trebuie sa arunci gunoiul in ziua de Boboteaza deoarece se spune ca iti arunci norocul din casa.

Pentru a-si visa ursitul este bine ca fetele nemaritate sa isi puna sub perna un fir de busuioc sfintit. 

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi. Cel el care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea