Social

#traditii martisor #1 martie #martisor

Traditii de 1 Martie: martisorul are puteri magice!

In mod normal, 1 Martie este o zi speciala, in care se celebreaza sosirea primaverii, prospetimea si bucuria. Martisoarele primite de femei sunt simboluri aducatoarea de noroc si bunastare. Iata obiceiurile si traditiile de care este bine sa tii cont pentru a avea noroc tot anul.

Martisorul are puteri deosebite, asemanatoare cu cele ale talismanelor, conform credintelor populare romanesti, Astfel, martisorul poarta noroc, apara de fortele malefice, previne imbolnavirea in lunile care urmeaza lui martie, tine deoparte deochiul. 

Se spune ca persoana care poarta la mana martisorul trebuie sa il tina pana pe 9 martie.
Martisorul nu se arunca la gunoi, nici dupa aceasta data pentru ca asta aduce ghinion. Este bine sa la il legi de un copac sau de un trandafir.

Nu doar martisorul este inzestrat cu capacitati remarcabile. A darui un martisor unei persoane la care tii cu adevarat inseamna, conform anumitor credinte din batrani, sa indupleci soarele sa-ti dea sanatate, frumusete, veselie, pofta de viata, iubire. In acelasi timp, gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este de fapt un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.

Martisorul si Baba Dochia

Povestea martisorului este strans legata de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numita din vremuri stravechi Martisor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primavara. 

Inspirat dintr-un personaj crestin, Sfanta sau Mucenica Eudochia, sarbatorita pe 1 Martie, Dochia este cea care, in mai multe variante ale povestii, urca pe munte prea devreme primavara si moare din cauza frigului.

Iata una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o nora, pe care o napastuia des. Intr-un an, de 1 Martie, baba Dochia isi trimite nora sa spele lana la rau, pana cand lana alba devine neagra, iar lana neagra devine alba. Nora primeste ajutor divin si reuseste sa spele lana asa cum i-a cerut soacra. Dochia, vazand fragii copti adusi de nora, crede ca a venit primavara, asa ca decide sa plece la munte cu oile, imbracata in 12 cojoace. Pe drum, fie ca este prea cald, fie ca ninge sau ploua, Dochia isi da jos cojoacele pe rand. Cand ramane doar in camasa, gerul o ingheata, transformand-o in sloi si apoi in stanca, spune suntparinte.ro. 

Ce reprezinta snurul de martisor

Legenda spune ca cele doua fire din care este format snurul de martisor reprezinta vara si iarna. Snurul de martisor era legat la mana, la gatul sau prins in pieptul copiilor de catre parinti, care il ofereau celor mici inainte de rasaritul soarelui, pe 1 Martie. Era purtat si de catre fete si femei. De snurul de martisor era prinsa o moneda. Se spune ca martisorul avea rolul de a proteja oamenii de soarele arzator. In zilele noastre, rosul inca protejeaza de deochi, asa ca multi poarta ata de martisor precum un talisman. In aceeasi idee, parinti leaga ata rosie copiilor mici. 

Chiar si martisoarele traditionale erau confectionate din simboluri aducatoare de noroc: cosar, potcoava, trifoi cu patru foi, astfel incat cel ce poarta martisorul sa aiba noroc tot anul.

Data pana la care se purta martisorul difera in functie de zona: 9 Martie - ziua Mucenicilor, 12 martie - numarul cojoacelor Babei Dochia, cand infloreste visinul sau trandafirul sau chiar de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, zile cand cu siguranta vremea rece nu se mai poate intoarce. 

Cum ne alegem Babele

In plus, intre 1 si 9 martie se aleg "babele", zile considerate vestitoare de belsug sau de saracie pentru anul care vine. Astfel, daca unii aleg ziua "babei" dupa preferinte, cei mai multi o fac insumand cifrele din ziua nasterii. Iar ziua respectiva daca va fi insorita inseamna ca tot anul va fi bun, iar daca va fi urat, atunci urmeaza un an greu pentru persoana respectiva. 

Sursa foto: livearad.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea