Social

#taxa #dioxid de carbon #emisii #gaze

Toti romanii vor plati taxa de dioxid de carbon

Romanii ar putea plati in curand o taxa pentru emisiile de dioxid de carbon. Implementata deja in alte tari, taxa este menita sa descurajeze consumul de combustibili fosili.

Dioxidul de carbon rezultat din consumul propriu de gaze, electricitate si transport ar putea fi taxat, in urma propunerii secretarul de stat Tudor Serban , din Ministerul Economiei.

Acelasi tip de taxa, pentru amprenta de dioxid de carbon a fiecarui individ, va fi introdus in Franta incepand cu 2010.

Oficialii Ministerului Economiei spera ca, prin intermediul taxei, statul sa faca rost de banii necesari investitiilor in unitati de stocare a carbonului, informeaza Gandul.

Taxa va fi aplicata la tona de dioxid de carbon rezultat din activitatile fiecarui cetatean care cresc emisiile de CO2. Intr-o prima faza s-a discutat o valoare estimativa de 32 de euro/tona, urmata de o crestere cu 5% pe an pana in 2030.

Nici agentii economici nu vor scapa de taxa ecologica , dar vor adauga putea adauga cheltuiala suplimentare in pretul final al produselor si serviciilor.

Daca taxa pe dioxid de carbon va fi implementata dupa modelul francez, ea va fi calculata in functie de consumul de electricitate si gaz

Fostul ministrul al Mediului, deputatul Attila Korodi , s-a declarat sceptic la introducerea taxei in viitorul apropiat. "Nu suntem pregatiti sa aplicam masura la nivelul persoanelor fizice, mai ales ca nu exista o abordare institutionala. Desigur, politic poti sa arunci petarde, daca vrei sa fii simpatic", a declarat pentru Gandul fostul ministru.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea