Social

#cancer la san #tratament cancer #planetaroz.ro #studiu cancer

Tot ce trebuie sa stii despre cancerul la san. Nu amana nicio zi sa te informezi!

Stiai ca o femeie din opt este diagnosticata cu cancer la san, la nivel mondial? Stiai ca aceasta este cea mai des intalnita forma de cancer care afecteaza femeile? Raspunsul la toate intrebarile tale il gasesti acum pe un site dedicat luptei impotriva acestei boli necrutatoare. 

Majoritatea femeilor, in momentul in care descopera ca au un nodul sau o problema legata de sanatatea sanului, inainte sa-si faca programare la doctor cauta informatii pe internet. De aceea este important ca femeile sa aiba posibilitatea de a se informa corect, de a citi articole scrise de specialisti si chiar de a primi sfaturi direct de la renumiti medici oncologi ori a gasi sprijin moral la alte persoane afectate de aceeasi boala si nu numai. Din dorinta de a satisface aceste nevoi, a luat nastere proiectul PlanetaRoz.ro, un portal care reuneste informatiile necesare pentru a preveni si a lupta impotriva cancerului la san.

De asemenea, prin intermediul acestui site, proiectul ofera si consiliere psihologica in cadrul sedintelor de suport oferite gratuit de catre asociatie, consultare juridica pentru constientizarea drepturilor pe care femeile cu cancer la san le au, dar si ateliere de informare la care vor fi invitati medici specialisti. “Internetul este un lucru extraordinar aparut in societatea actuala, dar de multe ori, din pacate, gasim si informatii care sunt trunchiate sau eronate. Noi vrem ca pe aceasta platforma sa nu aducem informatie preluata de oriunde, ci doar preluata de la medicii cu care colaboram. Si numai medici de renume, medici de top din domeniul cancerului de san din Romania.”, a declarat Maria Culescu, presedintele fondator al asociatiei M.A.M.E., initiator al proiectului. 

Prevenirea cancerului la san este mult mai importanta si mai eficienta decat vindecarea lui. Studiile realizate de Societatea Americana de Cancer arata ca supravietuirea la cinci ani in stadiile 0 si 1 este de 100%, comparativ cu stadiile 2 si 3 unde rata de supravietuire este de 93%, respectiv 73%.

“Pierderea unui san este echivalenta cu pierderea unei rude de gradul I”

Studiile arata ca reconstructia de san reduce considerabil tulburarile psihologice care apar in urma extirparii si ca interventiile chirurgicale pentru reconstructie nu influenteaza negativ rata de supravietuire a pacientelor. Mai mult, s-a dovedit ca exista o diferenta in favoarea pacientelor care apeleaza la astfel de interventii, insa motivul nu este operatia in sine, ci, mai degraba, motive socio-economice precum calitate a vietii crescuta, putere mai mare de lupta etc.

“Societatea Americana de chirurgie plastica raporteaza 96 de mii de operatii de reconstructie de san pe an. Dintre acestea, 70-75% se fac cu implanturi si 25% cu tesuturi. Cifre neoficiale indica faptul ca 40% dintre pacientele din Statele Unite ale Americii apeleaza la interventii chirurgicale pentru reconstructie. In Romania nu exista date, dar din ce vedem noi la congresele noastre, unde sunt 200 de plasticieni din toata tara, nu cred ca depasim 1%”, a declarat doctorul Dragos Zamfirescu, medic primar de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Tot el a adaugat faptul ca impactul pierderii sanului asupra femeilor este dramatic, iar la nivel psihologic, pierderea unui san este echivalenta cu pierderea unei rude de gradul I.

Sfatul medicilor specialisti si al membrilor asociatiei M.A.M.E. pentru femei este sa mearga la control pentru a depista cancerul la san inainte ca acesta sa evolueze. “Nu incercati sa convingeti femeile sa mearga la control ca e bine pentru ele, incercati sa le explicati ca este bine pentru cei din jur si ca vor avea clipe fericite alaturi de cei dragi!”, este indemnul adresat de catre Denisa Mihai, CSR Specialist la Avon Romania.

Site-ul PlanetaRoz.ro este online din aceasta saptamana, fiind un proiect initiat de Asociatia M.A.M.E. in parteneriat cu ING si Avon.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea