Social

#retrospectiva 2008 #top stiri ignorate

Top10 stiri ignorate in 2008

Atentia mediatica acaparata de crucialele alegeri din SUA, cea mai mare criza financiara de la crahul din 29, sau Jocurile Olimpice din China, au lasat pe locul doi evenimente de mare importanta care au trecut neobservate de opinia publica. Editia in limba spaniola a Foreign Policy enumera in ultima sa editie 'cele zece stiri cele mai importante' care nu au ajuns insa pe prima pagina in 2008, noteaza ziarul El Pais.

1. Cresterea productiei de coca in Columbia Planul Columbia, destinat sporirii securitatii si eliminarii plantatiilor de droguri, a esuat. SUA au investit 6 milioane de dolari, insa 90% din cocaina pe care o consuma americanii provine din aceasta tara latino-americana. Potrivit Biroului de Conturi al SUA /GAO/, culturile de coca au crescut cu 15% intre 2000 si 2006. Mai alarmante sunt cifrele unui studiu al ONU, care plaseaza cresterea productiei la 27% doar in 2007. Culturile de coca, baza de productie a cocainei, finanteaza grupurile paramilitare si gherila FARC. In ciuda fumigatiilor si operatiunilor militare columbiene impotriva gherilei traficul nu a scazut.

2. Scutul antirachete din India Tensiunile suscitate in Rusia de instalarea unui sistem de aparare antirachete al SUA in estul Europei nu se compara cu reactia provocata de amplasarea unui scut antirachete in India care, din contra, nu a intrat in dezbaterea opiniei publice. La 27 februarie, ministrul apararii al SUA, Robert Gates, a anuntat negocieri cu India privind construirea unui sistem de aparare antiracheta, care ar putea avea mari consecinte asupra stabilitatii regionale si trezi furia Chinei sau Pakistanului.

3. Un hotel de lux la Tbilisi SUA au promis Georgiei un ajutor de un miliard de dolari pentru reconstruirea tarii in urma razboiului din august cu Rusia. Desi unele orase georgiene au fost devastate de bombardamente, 176 de milioane de dolari din ajutorul americani au fost acordate ca imprumuturi companiilor, dintre care 30 de milioane au fost investite in construirea hotelului de lux Park Hyatt , in centrul capitalei Tbilisi, o zona care nu a suferit atacuri rusesti.

4. Rusia se lanseaza in cucerirea Africii Resursele energetice din Africa au intrat in centrul atentiei rusesti. Monopolul energetic de stat rus Gazprom a pus mana pe licentele de gaz din Nigeria - tara care dispune de cele mai mari rezerve mondiale - va finanta un gazoduct transharian de 4.000 de kilometri spre Europa, cauta sa investeasca intr-un gazoduct din Libia construit sub mare si s-a oferit sa cumpere intregul gaz libian si o parte din exporturile sale de petrol. Astfel, Moscova ar controla toate livrarile energetice ale Uniunii Europene.

5. Cresterea numarului de trupe in Afganistan inainte de termen Promisiunile presedintelui ales al SUA, Barack Obama, de a creste numarul de trupe in Afganistan au inceput inainte chiar de investire. Administratia Bush a majorat cu 85.000 numarul soldatilor desfasurati in aceasta tara si a intreprins construirea unei inchisori pentru suma de 50 de milioane de dolari in apropiere de baza aeriana de la Bagram si extinderea aerodromului de la Kandahar, pentru un buget de 100 de milioane de dolari.

6. Un nou Darfur Sudul statului Kordofan, creat in 2005 in centrul Sudanului ar putea deveni un nou Darfur. Armata guvernului, fortele din sudul Sudanului si grupurile locale se inarmeaza in perspectiva alegerilor nationale prevazute in 2009. Potrivit Grupului International de Criza, sute de persoane au murit in ciocniri pentru pamant si drepturi de pastorit ca urmare a confruntarilor intervenite intre populatia nuba, un grup tribal format din peste 50 de etnii africane si nomazii arabi.

7. Energie solara poluanta Ultimele panouri solare fabricate contin un gaz, NF3, care, potrivit unui studiu publicat in 2008 de Universitatea din California, 'are un posibil efect de sera, superior celor mai mari centrale alimentate cu carbune'. Desi emisiile de NF3 sunt insignifiante comparativ cu CO2, oamenii de stiinta considera ca exista de patru ori mai mult NF3 calculat pentru sectorul energetic si avertizeaza asupra urmarilor catastrofale ale generalizarii folosirii sale peste cativa ani.

8. Otel periculos in Shangai Zgarie norii din Shangai ar putea sa nu fie suficient de rezistenti la cutremure si structurile lor ar putea risca sa se corodeze in termen scurt. Potrivit unui reportaj publicat de ziarul Shangai Daily, jumatate din otelul cumparat de firmele de constructii nu intrunea conditiile de baza de calitate. Un sfert din mostre nu au trecut examenele de tensiune, in timp ce 27 dintre cele 52 de mostre analizate s-au dovedit prea usoare. Unele erau chiar mai usoare decat fierul.

9. Cetatean american judecat pentru tortura in strainatate Pentru prima data de cand SUA au aprobat, in 1994, statutul federal de tortura extrateritoriala - dupa ratificarea Conventiei ONU impotriva torturii - un tribunal american a judecat un cetatean al sau pentru tortura comisa in strainatate. Un judecator federal l-a condamnat la 30 octombrie pentru tortura, conspiratie si detinere de arme de foc pe Charles Chuckie Taylor Junior, fiul fostului presedinte al Liberiei, care isi asteapta procesul la Haga. Taylor Junior s-a nascut in Massachussets si si-a pastrat cetatenia americana cand s-a dus in Liberia , dupa numirea tatalului sau.

10. Firma americana vinde pistoale sonice China American Technology Corporation, o firma cu sediul in California, a vandut Chinei Dispozitive Acustice cu Raza Lunga de Actiune (LRAD, in engleza), un fel de pistol sonic pe care autoritatile chineze l-au cumparat in perspectiva unor incidente in timpul Jocurilor Olimpice. LRAD emite unde acustice care pot atinge 150 de decibeli si care, folosite impotriva multimii, pot provoca dureri, panica si chiar pierderea auzului . Vicepresedintele companiei a precizat ca pot fi utilizate 'pentru a evita incidente teroriste', sau impotriva 'piratilor somalezi'.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea