Social

# dreptul femeilor #legi femei #8 martie #ziua femeilor

Top 5 legi absurde si crude impotriva femeilor

De 8 martie, cand aproape in intreaga lume se celebreaza femeia si aportul sau in dezvoltarea societatii, ne socheaza ca exista inca multe state unde rolul femeii este aproape subuman. Batute, violate, rapite, terorizate, acestea duc o viata de neconceput. Iata cinci dintre tarile unde femeia nu este deloc apreciata, ba mai mult, ii este ingradit orice drept prin lege:

1. India, Bahamas si Singapore - femeile maritate pot fi violate

India a încercat să găsească o soluţie pentru problema agresiunilor sexuale cu care se confruntă în urma unui caz care a socat intreaga lume: o studenta a fost violata in grup intr-un autobuz de catre 6 barbati, care au batut-o atat de rau incat aceasta a murit la scurt timp din cauza ranilor. In 2013 s-a produs urmatoarea modificare in lege: “Raporturile sau actele sexuale dintre un bărbat şi soţia lui, în cazul în care aceasta nu are sub 15 ani, nu sunt considerate viol”. În alte cuvinte, ţara a legalizat violul marital. Acelasi lucru este valabil in Singapore, unde violul marital este acceptat atât timp cât soţia are mai mult de 13 ani, şi în Bahamas, unde limita de varsta este 14 ani.

2. Malta si Liban - femeile pot fi rapite si violate

În Malta şi Liban, infracţiunile sunt anulate dacă infractorul se căsătoreşte cu victima. Dacă mariajul are loc după un proces sau o condamnare, sentinţa ofensatorului va fi anulată imediat. În Liban, în mod similar, violul sau răpirea nu se lasă cu închisoare dacă ofensatorul se căsătoreşte cu victima. Dacă are loc un divorţ în decursul a cinci ani de la săvârşirea faptei, judecata sau sentinţa pot fi reluate.

3. Siria, Egipt - femeile adultere pot fi ucise

Legea egipteană susține că “oricine își surprinde soția în timpul adulterului și îi omoară pe loc pe ea și pe partenerul cu care a comis adulterul va fi pedepsit cu detenție”. În Siria, este legal de multă vreme ca un bărbat să ucidă. Înainte de 2009, un bărbat care își omora nevasta, sora, fiica sau mama după ce le surprindea în timpul unui “act sexual ilegitim” era scutit de pedeapsă. Legea s-a schimbat în 2009 și apoi în 2011, stipulând o pedeapsă minimă cu închisoarea de 5 ani, dar care să nu depășească 7.

4. Israel, Mali - femeile nu pot divorta

În Israel, unde căsătoriile și divorțurile între cetățeni evrei au loc sub legea rabinică, femeile sunt mai puțin îndreptățite decât bărbații să-și părăsească partenerii de căsătorie. În Mali, o femeie divorţată are voie să se recăsătorească după ce aşteaptă trei luni, iar o văduvă nu poate face asta decât după patru luni şi 10 zile de la moartea soţului ei; dacă văduva este însărcinată, trebuie să aştepte până după naştere, potrivit totb.ro.

5. Nigeria - femeile pot fi batute

În Nigeria, actele de violenţă săvârşite “de un soţ cu scopul de a-şi corecta soţia” sunt legale. Situaţia este aceeaşi şi în cazul în care un părinte sau un cadru didactic pedepseşte un copil sau în cazul în care “un stăpân îşi pedepseşte servitorul”.

În Yemen, o lege din 1992 stipulează că o soție “trebuie să se supună bărbatului și să evite să fie neascultătoare și să-și îndeplinească sarcinile din locuința conjugală”; nu are voie nici măcar să plece de acasă fără voia bărbatului, iar dacă o face, trebuie să fie pentru “o sarcină stabilită de comun acord care să nu contravină legii islamice”, relateaza totb.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea