Social

#pensii #sistem public de pensii #bugetari #2010 #angajati

Toate categoriile sociale din Romania vor fi obligate sa contribuie la sistemul public de pensii

Sistemul de pensii, beneficiar al contributiilor tuturor categoriilor sociale, incepand cu 2010. Conform consilierului de stat al Guvernului, Mihai Seitan , pensia va fi acordata pe baza contributiei din intreaga cariera iar persoanele care lucreaza in domenii in care exista pensii speciale vor contribui si ele la sistemul public de pensii.

In urma intalnirii de astazi a membrilor comisiei care stabileste principiile Legii privind sistemul unitar de pensii publice s-a stabilit ca aspectele referitoare la contributivitatea la sistemul public de pensii sa fie finalizate de Guvern saptamana viitoare. Se doreste insa ca “toate persoanele vor contribui la sistemul public de pensii, iar pensia se va calcula pe baza contributivitatii”, dupa cum a declarat Mihai Seitan, citat de Adevarul.
 
Acesta a adaugat faptul ca in acest moment exista aproape 350.000 de persoane care lucreaza in domenii in care exista pensii speciale , iar circa 200.000 de persoane sunt platite cu pensii speciale. Numarul total al bugetarilor care contribuie in prezent la sistemul public de pensii este de circa 1,3 milioane, iar numarul total al angajatilor de la stat si din sectorul privat care contribuie la sistemul public de pensii este de aproape 4,9 milioane persoane.

In plus, va fi creat si un sistem de pensii paralel, care se va numi pilonul al IV-lea, prin care categoriile de bugetari care contribuie in plus la acest sistem sa primeasca pensii mai mari la finalul carierei. De acest pilon ar putea beneficia de exemplu politistii, magistratii sau minerii, iar banii in plus ar urma sa fie platiti atat de catre angajat, cat si de angajator.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea