Social

Toamna se numara vitaminele

Unele persoane se ingrasa toamna. Este un fenomen normal sau ar trebui sa ne facem griji? Raspunsul la aceasta intrebare ni-l ofera prof. dr Gheorghe Mencinicopschi : “Tendinta de a lua in greutate toamna s-a transmis fiintei umane din timpuri ancestrale, atunci cand in anotimpul rece multe alimente lipseau din dieta. De aceea, stramosii nostri trebuiau sa profite de fructe, legume in sezon, cand le aveau la indemana. De asemenea, pentru a face fata mai usor umezelii si frigului, omul crestea numarul de calorii consumate zilnic. In acest context era normal sa se ingrase. Astazi insa, noi nu trebuie sa ne mai facem rezerve de grasimi toamna. Pentru noi, nu cantitatea de calorii este importanta, ci calitatea. Caloriile ar trebui sa provina din carne usoara – fructe, legume crude, carne de pui, peste, si mai putin din fainoase, din carne grasa”. Imunitate Pentru omul modern este important ca toamna sa isi faca rezerve de substante biologic active ( vitamine si minerale , fibre alimentare ). Acestea ne pot asigura imunitatea pe termen lung. Pentru aceasta trebuie sa ne lasam vrajiti de bogatia de arome si culori ale toamnei: mere, pere, gutui, prune, sfecla rosie , gogosari, rosii, broccoli. Vom avea siguranta ca racirea vremii nu ne va gasi nepregatiti. Vom trece astfel mai usor peste sezonul virozelor respiratorii. Si nici silueta nu va avea de suferit, asa cum se intampla cu stramosii nostri in fiecare toamna. Fructele si legumele sunt dintre cele mai bune surse de potasiu, element implicat in functionarea sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. Dieta moder­na este bogata in sodiu, dar saraca in potasiu. Omul de astazi mananca tot mai putine fructe si legume, insa consuma din belsug alimente procesate, bogate in sodiu. Iata numai doua exemple in acest sens: in 100 g concentrat de legume pentru supa se gasesc 15.000 mg sodiu si doar 460 mg potasiu. 100 g branza topita contin 1.200 mg sodiu si doar 140 mg potasiu. “Excesul de sodiu determina carente de potasiu”, ne avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Toamna este prilejul potrivit pentru a echilibra balanta sodiului si potasiului. Salata verde contine 360 mg potasiu/ 100 g, ciupercile – 320 mg, cartofii – 320 mg, merele – 150 mg, perele – 150 mg. In acelasi timp, fructele si legumele intens colorate – prunele, strugurii, merele, broccoli, mazarea, ardeiul gras verde si galben – sunt o buna sursa de luteina. Aceasta este o substanta cu proprietati antioxidante, cu efect protector asupra retinei. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne mai da inca un argument pentru a ne convinge sa profitam de bunatatile toamnei: “Un mar toamna este mult mai bun decat un mar consumat iarna. Fructul in sezon este mult mai valoros din punct de vedere nutritional decat acelasi fruct in extrasezon . Fructele si legumele sunt vii. Daca sunt tinute in depozite perioade indelungate, fructele si legumele se autoconsuma pentru a trai, dispar astfel unele vitamine, minerale”. (continuarea in Jurnalul National) Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea