Social

Teatrul si succesele anului 2007

UNITER a ajuns la majorat, a implinit 18 ani de existenta, timp in care a infaptuit numeroase proiecte. "Panasul existentei sale" ramane insa Gala Premiilor, ajunsa la editia a XVI-a, ce rasplateste personalitatile teatrale ale anului.  

Fireste, in teatru orgoliile sunt foarte mari si intotdeauna premiile anuale ale Galei UNITER starnesc controverse. Proiectul initiat de Ion Caramitru, presedintele UNITER, are insa marele merit ca atentioneaza asupra valorilor creatoare, fie ele nominalizate sau premiate, le popularizeaza prin intermediul televiziunii publice, partener media al acestui eveniment.

Pastrand proportiile, Gala urmeaza linia Premiilor Molière ale francezilor sau Oscarul din cinematografie. Desigur, juriul selectiei pentru nominalizare si cel al desemnarii premiantilor intotdeauna au parte de acuze pentru subiectivism. Anul acesta Gala parca a fost insa mai… linistita.

Juriul selectiei (Magdalena Boiangiu, Ion Cocora si Doru Mares) si juriul final (Dragos Buhagiar, Sanda Manu, Cristina Modreanu, Rodica Negrea si Victor Scoradet) au cules nominalizarile din ce le-a oferit anul 2007, care n-a fost la fel de saracacios precum cel precedent, dar nici foarte bogat in evenimente teatrale.

A pasit cu dreptul in teatru Cristina Casian, care a obtinut premiul de debut pentru "Amalia respira adanc", un monolog dramatic de Alina Nelega Cadariu, gazduit de Teatrul Act. Au mai fost nominalizate Anikó Pethö (rolul Sonia din "Unchiul Vania", Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca) si Orsolya Jakab (Electra din spectacolul "Electra", Teatrul Tomcsa Sándor, Odorheiul Secuiesc).

Premiul de debut al Cristinei Casian onoreaza si teatrul independent reprezentat prin Teatrul Act. Din pacate, regulamentul Premiilor UNITER nu a integrat inca intr-o sectiune aparte teatrul independent, care in ultimii ani a reusit sa se defineasca prin numeroase reusite.

Grijuliu, UNITER acorda anual si premii pentru teatrul radiofonic si teatrul de televiziune. Numai ca teatrul de televiziune, nu avem incotro, trebuie sa-l uitam, cum spunea si Ion Caramitru, pentru ca televiziunea publica nu-i mai acorda atentie, iar cele comerciale se ocupa de telenovele si sitcomuri. Premiul pentru teatru radiofonic a fost acordat piesei "Dumnezeul de a doua zi", de Corneliu Mimi Branescu, in regia lui Claudiu Goga.

 

Piesa se joaca in prezent si la Teatrul de Comedie. Helmut Stürmer a obtinut premiul pentru cea mai buna scenografie, de fapt pentru decorul spectacolului "Faust" de la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, unde costumele au fost create de Lia Mantoc. si aici regulamentul Galei are o hiba, pentru ca scenografia presupune decoruri si costume, iar fireasca ar fi diferentierea intre cele doua compartimente.

Au mai fost nominalizati scenografii Carmencita Brojboiu ("Unchiul Vania", Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca) si Adriana Grand ("Desteptarea primaverii", Teatrul "Maria Filotti", Braila). Pentru cel mai bun actor in rol secundar au fost nominalizati: Gabriel Dutu (rolul Medicul din "Recviem", Teatrul "Bacovia", Bacau), Dan Glasu (rolul Ilia din "Pescarusul", Teatrul National "Radu Stanca") si Ovidiu Ghinita – care a si obtinut premiul pentru Tatal din "Vis. Toamna", Teatrul "Ioan Slavici", Arad.

Prezenta in distributia spectacolului "In rolul victimei" de la Teatrul Metropolis , in rolurile mamei si chelneritei japoneze, Dana Dogaru a primit premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Concurentele sale au fost Florina Cercel (Stepanida din "Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal", Teatrul National "I.L. Caragiale") si Florentina Tilea ( Polina din "Pescarusul", Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu).

András Hatházi (Vania din "Unchiul Vania", Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca) a fost considerat cel mai bun actor in rol principal, nominalizati fiind si Marcel Iures (Martin din "Capra sau Cine e Sylvia?", Teatrul Act) si Constantin Cojocaru – Pata din "Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele", Teatrul Tineretului Piatra Neamt. Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal i-a revenit Ofeliei Popii pentru Mefisto din "Faust", de la Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu. Coca Bloos (Tanti Hanek din "Povestiri despre nebunia…", Teatrul Tineretului Piatra Neamt) si Emilia Dobrin (Stevie din "Capra sau Cine e Sylvia?", Teatrul Act) au fost nominalizate pentru acelasi premiu important.

Andrei serban obtine premiul pentru cea mai buna regie cu spectacolul "Unchiul Vania", Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca. Vesnic nemultumit, regizorul a trimis o scrisoare dispretuitoare la adresa selectiilor. Andrei serban ignora un fapt stiut, ca si marii regizori pot avea neimpliniri in realizarile lor. Intotdeauna aduce reprosuri ca nu i-au fost considerate capodopere montarile sale si n-au obtinut premii la toate categoriile. Au mai fost nominalizati regizorii: László Bocsárdi pentru "Don Juan" (Teatrul "Toma Caragiu", Ploiesti) si Alexandru Dabija pentru "Ionesco – Cinci piese scurte" (Teatrul Odeon), cu doua spectacole ce pot fi considerate si ele evenimente ale anului teatral 2007. Premiul pentru cel mai bun spectacol s-a acordat tot realizarii nemultumitului Andrei serban, "Unchiul Vania" (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca), fiind nominalizate si "Faust" (Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu) si "Ionesco – Cinci piese scurte" (Teatrul Odeon).

Premiile nu s-au oprit insa aici. Senatul UNITER a acordat premiile sale, iar sub egida Casei Regale a Romaniei s-a desemnat si premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca  – lui Mihai Ignat pentru "Meserii si fundaturi", care se va juca la Teatrul National "I.L. Caragiale". Publicul s-a ridicat in picioare si i-a aplaudat indelung pe cei doi premianti desemnati de Senat: Radu Beligan – Premiul de excelenta – si Sanda Manu – Premiul pentru intreaga activitate. Senatul UNITER a mai distins cu Premiul special pentru performanta in teatrul nonverbal pe actorul Mihai Malaimare si Teatrul Masca, pentru intreaga activitate pe actrita Dorina Lazar, pe actorul Ion Besoiu, pe scenografa Florica Malureanu, pe criticul Ion Cocora. Incepand cu aceasta Gala, juriul selectioner nu mai acorda premii criticilor de teatru.

Au mai fost distinsi cu premii speciale de catre Senat Marian Ralea – pentru teatru pentru copii, Brandusa Novac – pentru spectacolul de circ, Ioan Brancu – pentru teatru de papusi si marionete, Ada Milea – pentru muzica de teatru, Florin Fieroiu – pentru coregrafie in arta spectacolului si Aurel Sorin – pentru teatru de revista. La randul sau, Ion Caramitru i-a acordat un "premiu de suflet" Silviei Kerim pentru valoarea sa de scriitor iubitor al teatrului.

Cele 24 de premii nu aveau si o valoare materiala fara sprijinul a numerosi sponsori. Printre ei se afla insa si unul deosebit, care de sase editii, ca rasplata pentru sprijinul acordat cu generozitate si consecventa teatrului, colectioneaza premiul "Mecena". " Unirea Shopping Center a ales sa investeasca moral si material in valorile autentice ale teatrului romanesc. (…)

Orice roman ar trebui sa fie un protector al teatrului si al celorlalte arte", declara Carmen Palade Adamescu la primirea unui nou trofeu "Mecena". Chiar daca Legea sponsorizarii nu e inca definita la noi, iata, totusi, cineva s-a gandit ca investitia in cultura, si nu in fotbal, este rentabila, fiind o "hrana spirituala" necesara.

Gala Premiilor UNITER, in fiecare an, ramane sarbatoarea valorilor teatrului nostru, care de la o vreme are bucuria de a fi asaltat de publicul satul de fitele programelor de televiziune. Ramane ca si teatrele sa ofere spectacole valoroase si in actuala stagiune.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea