Social

#sanatate #hamburger #fast-food #taxa

Taxa hamburgerului face rau sanatatii si portofelului

Declaratia data de ministrul sanatatii Atilla Cseke prin care anunta implementarea unei taxe pe produsele fast-food  a fost ca o bomba cu ceas gata sa explodeze pentru opinia publica.

Medici, experti in economie si chiar reprezentanti ai Ministerului Sanatatii (MS) sunt de parere ca aceasta suprataxa a hamburgerilor, a produselor de patiserie- cofetarie si a bauturilor carbogazoase va face mai mult rau decat bine sanatatii romaniilor precum si bugetului statului.

Doctorii sustin ca ea urmareste doar obtinerea rapida a unor bani la bugetul sanatatii si ca are slabe sanse de succes, daca nu este dublata de campanii educative si de scaderea preturilor la mancarurile sanatoase. In tot acest timp, specialistii in economie sunt de parere ca o astfel de taxa nu va face decat sa creasca preturile si sa scada consumul.

Medicii nutritionisti nu vad cu ochi buni aceasta taxa si considera ca introducerea ei incepand cu martie este o utopie care nu arata decat disperarea de a strange fonduri la buget.

"Superficialitatea proiectului de lege arata ca nevoia de bani este mai mare decat grija fata de sanatatea populatiei", este de parere medicul nutritionist Eduard Adamescu, citat de Evenimentul Zilei.

In acelasi timp, chiar si reprezentanti MS, de unde de altfel a pornit aceasta idee, considera ca este o absurditate sa pui taxa pe mancare si ca proiectul de lege postat pe site-ul ministerului a fost facut intr-un mod superficial, neavand la baza un studiu sau opiniile argumentate ale expertilor.

Romanii vor reveni la paine si cartofi prajiti

In ceea ce priveste scopul principal al taxei si anume supervizarea sanatatii populatiei, medicii din Romania sustin ca efectul va fi invers celui scontat. "Populatia se va intoarce la paine si cartofi prajiti pentru ca nu are alternative", si-a exprimat parerea medicul nutritionist Corina Zugravu, citat de Evenimentul Zilei.
 
Mai mult de atat, daca aceasta masura nu este dublata de campanii educative exista riscul ca populatia Romaniei sa o vada ca doar ca pe o suprataxa si sa se indrepte spre produse de o calitate mai proasta decat cele din lanturile de fast-food-urile.

Taxa hamburgerului nu exista in niciun alt stat UE

Desi s-a sustinut ca aceasta taxa exista deja in tari precum Germania, Franta sau Anglia, se pare ca ea nu figureaza niciun alt stat membru UE.

"Nu s-a reusit gasirea unei definitii pentru ce este si ce nu este fast-food. O astfel de masura ar fi considerata o imixtiune a statului in activitatea privata", a declarat fostul parlamentar european Magor Imre Csibi, membru in Comisia pentru sanatate publica si siguranta alimentara .

Specialistii in afaceri avertizeaza ca daca aceasta taxa va intra in functiune, preturile cresc si consumul scade. Ca o alternativa, acestia propun cresterea TVA-ului in loculu supra-pretului la hamburger.

"Era clar ca au nevoie de mai multi bani la buget, dar taxa asta e o ipocrizie a la Uniunea Europeana. La fel de bine puteau sa majoreze TVA-ul, fara sa apeleze la matrapazlacuri", se da cu parerea analistul Ilie Serbanescu , citat de Evenimentul Zilei.

Firmele care vand acest tip de produse considera ca proiectul are mari lipsuri si nu vad cum ar putea ajuta la cresterea bugetului.

"In primul rand, formularea proiectului este confuza. Se refera la protectia populatiei impotriva excesului (sare, zahar etc.) dar, in acelasi timp, sunt vizate numai anumite categorii de producatori. De asemenea, catalogarea celor vizati se face printr-o terminologie inexistenta in dictionarul nostru si nespecificata in detaliu, ceea ce ne duce cu gandul numai la o incercare disperata si neelaborata de rezolvare a problemelor bugetului", au precizat cei de la KFC pentru Mediafax.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea