Social

#Fipronil #oua contaminate

Sute de mii de oua contaminate, pe mesele romanilor!

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Olt au sechestrat peste 300.000 de oua descoperite la o ferma avicola din judetul Olt. Din pacate, peste 280.000 de bucati au fost vandute!

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Olt, au fost prelevate probe de oua si teste de sanitatie, pentru analize, de la o ferma care apartine aceleiasi societati din judetul Teleorman la care s-a depistat prezenta fipronilului in oua.

Probele au aratat ca ouale erau contaminate cu fipronil, concentratiile de substanta detectate fiind intre 0,02 si 0,07 mg/kg (limita maxima admisa este 0,005 mg/kg)..

„La sediul unitatii sunt sechestrate 304.230 de oua, care vor fi dirijate, conform procedurilor, catre unitati autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. Din datele anchetei a reiesit ca 285.570 de oua (productia din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializata in urmatoarele judete: Olt, Dolj, Arges, Valcea si municipiul Bucuresti”, arata sursa citata.

Ancheta DSVSA Olt este in desfasurare, pentru identificarea sursei de contaminare.

„Fipronilul este un ingredient obisnuit in produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, paduchilor si capuselor la animale, insa este interzisa folosirea acestuia in cazul animalelor destinate consumului uman. Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica fipronilul printre substantele chimice cu „grad de pericol moderat”' la om, pornind de la testele pe animale. Nu are un efect cancerigen dovedit dar, in doze mari, poate provoca tulburari neurologice si varsaturi, in special in caz de ingestie voluntara (tentativa de suicid). Se apreciaza ca riscul de otravire este foarte mic, chiar nul, avand in vedere concentratiile gasite in ouale contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Expertii considera ca nu exista nici un risc pentru consumatori, daca o persoana cu o greutate de 60 kg, consuma opt oua cu cea mai mare concentratie de fipronil detectata pana acum (1,2 mg), intr-o zi”, arata Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Olt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea