Social

#supertitii paste # obiceiuri paste #traditii paste #inviere

Superstitii de Paste! De ce e bine sa te ungi cu slanina si sa mananci hrean cand vii de la Inviere

Superstitiile reprezinta una dintre cele mai vechi prejudecati din istoria omenirii. Acum, in apropierea uneia dintre cele mai mari sarbatori religioase din an reapar in actualitate mai multe superstitiii legate de Paste pe care ti le vom prezenta si tie.

De ce trebuie vopsite ouale in Joia Mare

Ouale trebuie vopsite in Joia Mare pentru ca se spune ca a doua zi, in Vinerea Mare, este pacat sa faci treburi gospodaresti, plus ca aduce si ghinion. In aceasta zi este recomandat si sa te spovedesti, pentru ca Pastele sa te prinda cu sufletul curat.

Ouale rosii si ouale colorate

Culoarea principala cu care sunt vopsite ouale este rosul, pentru ca aceasta simbolizeaza sangele lui Iisus Hristos. In Biblie se scrie cum Maica Domnului a asezat un cos cu oua langa crucea pe care a fost rastignit Domnul si acestea s-au inrosit de la sangele care curgea din ranile Mantuitorului.
In plus, se mai spune ca atat timp cat vom sarbatori Invierea Lui Iisus Hristos, Pamantul va fi ferit de rele.

De-a lungul timpului, ouale au fost vopsite si in albastru, galben, verde, dar si in alte culori derivate. Se spune ca astfel se vesteste bucuria primavarii. Mai sunt si zone in care ouale se vopsesc in negru, in semn de doliu si jertfta pentru chinul si suferinta indurate de catre Iisus Hristos.

Ce trebuie sa faci inainte de a merge la Slujba de Inviere

Inainte de a merge la Slujba de Inviere, este bine ca toti membri familiei sa se spele pe fata cu aceeasi apa. Dar, nu oricum. Apa se pune eventual intr-un lighean foarte curat, se mai adauga un ou rosu, o moneda de argint si un fir de busuioc. Fiecare membru al familiei se spala simbolic pe fata, pentru ca peste an sa fie tari ca banul, frumosi ca oul si cautati ca busuiocul.

Un ou pentru intreaga familie

La masa de Paste, superstitia spune ca din primul ou ciocnit trebuie sa manance intreaga familie. Oul trebuie spart de capul familiei, care-l si curata, dupa care il taie felii pentru toti cei de la masa, care le vor manca in acelasi timp. Astfel, se spune ca familia va fi unita si mereu impreuna.

Ce trebuie sa faci in Vinerea Mare

In Saptamana Mare, femeile care intra in biserica trebuie sa poarte pe cap o naframa sau un batic negru. In plus, cine va tine post negru in Vinerea Mare va fi lipsit de dureri de cap. In Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor, este bine sa te scufunzi de trei ori in apa rece pentru a fi ferit de boli sau alte probleme de acest gen.

De asemenea, batranii mai spun ca daca in Vinerea Mare ploua, atunci este semn ca anul va fi manos. Daca nu, inseamna ca va fi unul secetos.

Alte superstitii legate de produsele sfintite la slujba de Inviere

1. Oul - Se spune ca cine mananca oua prima data in ziua de Paste va fi usor peste an.

2. Slanina - In afara faptului ca este un produs alimentar extraordinar, putina lume stie ca slanina are si un rol curativ. Daca ai o rana, o poti unge cu slanina sfintita, plus ca unii oameni manaca pur si simplu cate o bucata cand se imbolnavesc si se vindeca.
Slanina sfintita e buna chiar si la animale. Daca vreo vita sangereaza, atunci i se da sa manance slanina.

3. Hreanul - E recomandat sa mananci un hrean cand vii de la biserica pentru a fi sanatos si iute tot anul. Hreanul e pus deseori in vase cu apa sau fantanti, pentru a curata apa. Se amesteca si in mancarea vitelor, pentru a preveni bolile.

4. Sarea - Si ea se foloseste la sfintirea fantanilor.

5. Cuisoarele - Sunt bune pentru dureri de masele;

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea