Social

Suntem vinovati

E o legatura directa si profunda intre copilul de etnie roma asezat intotdeauna in ultima banca si taberele din Italia.
 

Problema cetatenilor romani de etnie roma din Italia face de ceva vreme prima pagina a ziarelor din Romania. In functie de spectaculozitatea imaginilor - in general, carabinieri care darama sandramale sau italieni care incendiaza tabere - subiectul prinde o pozitie importanta si in cadrul buletinelor de stiri ale televiziunilor comerciale.

La nivelul mass-media se observa deja doua tendinte majore in abordarea acestui subiect. Ambele gresite. Prima este dorinta de a demonstra ca si italienii sunt rai. Ca au si ei infractorii lor, care, din cand in cand, ne mai terorizeaza cate-un conational. Povestea romancei de 54 de ani sechestrata de o italianca de 75 de ani a facut cariera.

Batranica o batea si o lasa sa faca dus doar o singura data pe luna. Monstruos, nu? Si totusi s-au gasit multe publicatii care sa invoce patriotic acest caz.

Abordarea este absurda pentru ca statistica e implacabila: rata infractionalitatii in randul comunitatii romane din Italia este mare. Iar un aport important la aceste procente il reprezinta etnia roma. Problema este insa ca nu romii sunt principalii vinovati de faptul ca traiesc in felul in care traiesc. Pare paradoxal, dar principalii vinovati suntem noi. Noi toti care, de atata amar de timp, ii tot impingem pe romi spre marginea societatii. Faptul ca am facut-o inconstient nu ne scuteste de responsabilitati.

Cea de-a doua tendinta este mult mai periculoasa si mult mai raspandita. Exista inclinatia de a le da dreptate italienilor in conflictul cu romii. Ca mizeria, ca hotia, ca pericolul social, ca etc. Este extrem de graitoare obsesia tuturor organelor de presa din Romania de a preciza ca Nicolae Romu-lus Mailat, romanul suspectat ca a ucis-o pe Giovanna Reggiani , este de etnie roma. De parca ar fi fost o usurare nationala faptul ca acesta nu era roman get-beget. Ceea ce s-a si dovedit ulterior ca este.

Aceeasi atitudine o intalnim si la autoritatile de la Bucuresti, care in aceste zile fac zid in jurul romanilor din Peninsula. Si de aceasta data, conationalii de etnie roma au ramas de caruta. Mai intai romanii “cinstiti”, apoi vedem ce facem si cu “tiganii”. Cat de naturala pare aceasta atitudine pentru cei mai multi dintre romani.

Dar cati dintre noi s-au gandit vreodata ca ar putea fi vinovati pentru viata mizerabila pe care o duc romii. Indiferent daca acum au ajuns la marginea Romei sau a Parisului. O viata pe care, cu siguranta, nu si-au ales-o singuri. Inainte de a nega cu vehementa, incercati sa raspundeti la o singura intrebare: de ce stau mereu copiii romi in ultimele banci din clasa?
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea