Social

Summit siberian UE-Rusia

Respingerea Tratatului de la Lisabona chiar inaintea negocierilor cu Rusia pune UE intr-o pozitie de inferioritate in fata Moscovei.
 
Liderii europeni condusi de premierul Sloveniei, tara care detine presedintia rotativa a UE, vor negocia joi si vineri un nou Acord de Parteneriat si Cooperare cu Rusia, in cadrul unui summit organizat la Kanti Mansiisk, in Siberia, inima industriei petroliere ruse. Actualul acord UE-Rusia a fost semnat in 1997 si urma sa expire zece ani mai tarziu.

Agenda summitului este dominata de componenta energetica, Rusia facand presiuni asupra europenilor pentru a permite accesul companiilor ruse pe piata UE. Totodata, Moscova va aduce in discutie si instalarea scutului american antiracheta pe teritoriul Cehiei si al Poloniei, pe care il considera o amenintare directa la adresa sa.

In chiar ajunul summitului, Rusia a semnat un acord militar cu Turkmenistanul, menit sa impiedice participarea acestei foste republici sovietice bogate in gaze naturale la proiectul european Nabucco.

Forta de negociere a liderilor UE este mult slabita, dupa respingerea de catre irlandezi a Tratatului de la Lisabona, care ar fi oferit UE o politica externa mai coerenta. Oficialii rusi nu si-au ascuns ironia fata de respingerea tratatului si au precizat chiar ca pe agenda summitului va figura si vizionarea meciului de fotbal Spania-Rusia.

Potrivit analistilor occidentali , europenii vor miza pe nevoia Rusiei de a apela la tehnologia europeana in exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, precum si pe faptul ca sprijinul UE este indispensabil pentru aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului .

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat recent ca i-a cerut reprezentantului UE pentru politica externa, Javier Solana , sa introduca tema conflictului transnistrean pe agenda summitului din Siberia.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea