Social

#canicula #temperaturi #grade

Sudul tarii, parjolit de canicula

Meteorologii au transmis codul galben de avertizare pentru sapte judete si pentru municipiul Bucuresti. Aici, temperaturile vor depasi 37 ºC.

Sudul tarii va fierbe astazi, la temperaturi caniculare de pana la 38 de grade Celsius. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a transmis, ieri, o atentionare cod galben de canicula catre prefecturile a sapte judete din sudul tarii si Prefectura Municipiului Bucuresti.

Locuitorii care vor suferi astazi din cauza temperaturilor excesive si a disconfortului termic sunt cei din Calarasi, Dolj, Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Olt, Teleorman si Bucuresti.

In cursul dupa-amiezii, in zonele de campie din Oltenia, Muntenia, in vestul Dobrogei si in sudul Moldovei vremea va fi caniculara, cu temperaturi maxime ce vor atinge si depasi 35 de grade C, iar indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80. Canicula se va mai domoli spre seara, cand, pe arii restranse, vor aparea precipitatii sub forma de averse, insotite de descarcari electrice .

In nord, ploi si vijelii

Daca sudul se va topi sub temperaturile caniculare, in celelalte regiuni ale tarii - partea de centru, nord si nord-est tarii - vremea este „capricioasa“. Instabilitatea atmosferica se va manifesta in prima parte a zilei prin averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, ce pot lua si aspect de vijelie. Vor fi conditii de grindina, iar izolat cantitatile de apa vor depasi 30-40 de litri pe metrul patrat, indeosebi la munte.

Vestea buna este ca aceasta instabilitate atmosferica va fi urmata, maine, de un front de aer mai rece, care va scadea temperaturile in toata tara, in special in sud. Potrivit meteorologului de serviciu al ANM, temperaturile din tara vor ajunge la circa 23-33 de grade Celsius, iar in sud vor scadea cu cel putin 5 grade C fata de valorile de astazi.

Sfaturi utile: spatii ventilate, multe lichide si fructe

Avertismentul ANM de ieri a fost insotit de un altul, de data aceasta din partea medicilor: organismul nu mai functioneaza normal la temperaturi mai mari de 37 de grade Celsius. Dupa aceasta valoare, spun medicii, creierul este „debusolat“ si celulele, ramase fara apa, nu se mai pot incarca cu oxigen.

Daca nu intrati la racoare imediat ce aveti primele semne de disconfort, riscati un stop cardiac , chiar daca nu aveti probleme evidente de sanatate. Medicii subliniaza ca starea vi se va imbunatati daca va retrageti departe de curentii de aer cald si daca petreceti cateva minute intr-un spatiu ventilat.

De asemenea, este recomandat sa tineti o dieta formata, in majoritate, din lichide. In afara apei sau a ceaiurilor mentolate, doctorii va sfatuiesc sa beti multe iaurturi si sa consumati fructe bogate in potasiu, magneziu si calciu.

Trenurile vor avea intarzieri

Trenurile de calatori si marfarele vor circula in urmatoarele zile cu viteze reduse, ca urmare a temperaturilor ridicate inregistrate la nivelul sinei (peste 50 de grade Celsius).

Limitarile de viteza sunt impuse pe principalele regionale de cale ferata : Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Galati, Iasi si Constanta, unde trenurile de calatori vor circula cu viteze cuprinse intre 60-100 km/h, in timp ce marfarele nu vor depasi 70 km/h.

Si comerciantii sunt supusi, pe perioada caniculei, unui regim mult mai strict in desfasurarea activitatii. Acestia nu au voie sa vanda sau sa depoziteze produse de origine animala in spatii in care nu se asigura temperaturi adecvate sau care nu sunt autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, este interzisa transportarea produselor alimentare din carne fara masini cu echipamente frigorifice.

Grecia se topeste la 42 ºC

Autoritatile elene au lansat ieri o serie de masuri menite a pregati populatia pentru canicula care va afecta astazi si maine intreaga Grecie, unde temperaturile vor atinge 42 ºC.

Ministerul elen al Sanatatii a lansat un plan numit „Perseu“, care prevede mobilizarea serviciilor de asistenta medicala din intreaga tara. Mai multe orase, in frunte cu capitala Atena, au pus la dispozitia publicului sali de asteptare cu aer conditionat.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea