Social

Succes al teatrului romanesc la Paris, de Ziua Europei

Peste 250 de spectatori au asistat, pe 9 si 10 mai, la Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris, la reprezentatiile sustinute de Oana Pellea si Mihai-Gruia Sandu, cu piesele Je m'en vais... (Ma tot duc...), de Marc Dore, si Du pain plein les poches ( Buzunarul cu paine ), de Matei Visniec , in cadrul unui proiect al Institutului Cultural Roman.

Cu acest prilej, au mai avut loc o conferinta despre teatrul romanesc contemporan, sustinuta de teatrologul Marian Popescu, si un atelier-dezbatere, cu participarea protagonistilor si a dramaturgului Matei Visniec.

Despre spectacolul Du pain plein les poches, Matei Visniec a spus: "O sala plina, oameni emotionati pana la lacrimi, un sentiment de nostalgie la spectatorii romani, francezi incantati sa descopere doi actori de exceptie si, dincolo de ei, scoala romaneasca de teatru... iata rezumatul unui succes, la Paris, cu «Buzunarul cu piine» in interpretarea Oanei Pellea si a lui Mihai-Gruia Sandu.

Pentru mine acest spectacol este o bijuterie, un obiect slefuit cu tandrete si enorm talent, pana la stralucire, ceea ce il face sa straluceasca atat in romana, cat si in franceza. Constat cu bucurie ca un text scris cu peste 25 de ani in urma si-a pastrat, datorita Oanei Pellea si lui Mihai-Gruia Sandu, o prospetime uluitoare, ramanand o piesa de actualitate, in ciuda trecerii anilor."

Spectacolul Je m'en vais… a fost inregistrat de postul de televiziune France 3 pentru emisiunea Espace francophone, in cadrul caruia va fi difuzat si un interviu cu Oana Pellea. Reprezentatia de la Paris se adauga unui bogat parcurs international, acest spectacol bucurandu-se de o primire entuziasta la numeroase festivaluri si reuniuni teatrale din Europa. Si de aceasta data, jocul celor doi actori romani a atras aprecieri superlative.
"Doua spectacole fabuloase, emotionante, superb jucate pe o scena din inima Parisului!

Daca in plus, actorii sunt romani, bucuria si surpriza nu pot fi decat si mai mari. Una dintre cele mai mari actrite din Romania - ma refer la Oana Pellea - insotita de un complice la fel de extraordinar - Mihai-Gruia Sandu - e o placere pe care, din pacate, amatorii romani de teatru o au prea rar la Paris. Oana Pellea spunea recent «scena e un miracol pentru mine». Noi putem s-o parafrazam spunand ca la Paris «am vazut doua miracole pe o scena». Nu va mai tot duceti, reveniti aici cat mai repede si un mare bravo pentru organizatori!" - Vasile Damian, jurnalist Radio France International

"Institutul Cultural Roman din Paris s-a intrecut pe sine si ne-a invitat la doua spectacole excelente, concepute, regizate si muncite de doi actori fermecatori, in trei cuvinte ge - ni - ali! Oana Pellea si Mihai-Gruia Sandu, cu doua texte croite pe masura de Marc Dore si bine cunoscutul Matei Visniec, o tragedie comica si o comedie tragica, memorabile.
 
In ciuda istoriei, teatrul romanesc e in picioare, tulburator si coplesit de aplauze, in lacrimi de ras si de plans, cum se cuvine mascaricilor-ingeri, cu chip dublu si seducator, care ne storc ochii si inima. Multumim!" - Adrian Istratescu Lener, regizor

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea