Social

Sub Arcul de Triumf s-a batut pas de defilare tip NATO

Peste cinci mii de bucuresteni au tinut sa vada cu ochii lor parada militara organizata, ieri, pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Multi au venit inca de la ora 9.30, desi defilarea era anuntata pentru ora 11.00, iar afara statea sa ploua. Parintii isi linisteau copilasii, care tropaiau nerabdatori, spunandu-le ca mai e putin si incepe, iar dupa ce se termina o sa mearga la cofetarie . Cativa veterani isi depanau amintirile.
La tribuna oficiala, printre primii veniti au fost Radu Timofte, seful SRI, si Gabriel Naghi seful SPP.
Cu zece minute inainte de ora 11.00 si-a facut aparitia fostul presedinte Ion Iliescu, insotit de Nicolae Vacaroiu . Numai un zambet, cei doi s-au dus langa Anca Boagiu si vicepremierul Gheorghe Pogea, cu care s-au intretinut cateva minute. In scurt timp a sosit si Emil Constantinescu , care s-a indreptat direct catre Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, ramanand langa acestia pana la finalul defilarii. Traian Basescu a sosit la ora 11.00, fiind intampinat de seful statului major al Armatei, generalul Nicolae Badalan. Dupa ce a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf, presedintele Romaniei a dat mana cu Emil Constantinescu, Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu. De altfel, pe tot parcursul ceremoniei, Basescu a parut foarte amuzat de compania fostilor presedinti, cu care a avut mai multe schimburi de replici amicale.
Spectatorii s-au suit in copaci ca sa vada parada
Dupa intonarea Imnului National, loctiitorul sefului de stat major al Fortelor Terestre, generalul Neculai Mihai Bahnareanu, a dat comanda de incepere a paradei militare: ,Pentru defilare, cu onorul spre dreapta, inainte mars!". Militarii Regimentului 30 de Garda si Protocol au fost primii care au prezentat noul pas de defilare ,tip NATO", mult mai relaxat fata de modelul sovietic. Bucurie mare in randul spectatorilor, care, pentru a avea o perspectiva mai buna, se suisera chiar si in copacii de la intrarea in Parcul Herastrau. Prima salva de tun a fost intampinata de chiotele copiilor. Mai speriati au fost parintii, luati prin surprindere. Parada a continuat cu celebrii ,Scorpioni Rosii", trecuti prin misiuni de lupta pe trei continente. Au urmat apoi militarii Batalionului de Infanterie ,Calugareni", prima formatiune care a participat la misiuni de mentinere a pacii dupa 1990, Batalionul 21 Vanatori de Munte, elevii Colegiului Militar , Dimitrie Cantemir " din Breaza, militari ai fortelor aeriene, Marina Militara, Brigada de Interventii Speciale a Jandarmeriei, pompierii si salvatorii pentru situatii de urgenta, Brigada Antiterorista din cadrul SRI si luptatorii SPP. Peste 50 de tancuri, blindate si masini de interventie au reprezentat punctul de atractie al defilarii. Masina de Lupta a Infanteriei ,Jderul", transportorul Blindat ,Zimbrul", sistemul antiaerian , Ghepard ", lansatorul de rachete LAROM sunt doar cateva dintre masinile de lupta care au fost prezente. O formatie de MIG21 Lancer si una de elicoptere IAR330 SOCAT au survolat defilarea.
Presedintele a dat autografe timp de o ora
La final, presedintele Traian Basescu a multumit militarilor, dupa care a salutat din mers tribuna oficiala si a plecat sa dea mana cu poporul. Intre timp, fortele de ordine au permis accesul publicului in zona Arcului de Triumf. Intr-o imbulzeala de nedescris, sepepistii au avut mult de furca pentru a-l proteja pe presedinte. Bucurestenii s-au inghesuit cu mic, cu mare pentru a da mana cu presedintele care le ura tuturor ,La multi ani!" cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. La un moment dat, el le-a spus garzilor de corp sa se dea mai in spate si o sa vada ca nu se intampla nimic. Baia de multime a presedintelui a durat aproape o ora, timp in care Basescu a reactionat prompt la scandarile publicului, trecand de la un trotuar la altul de indata ce oamenii ii strigau numele. Pana la urma, presedintele a reusit cu chiu, cu vai sa se urce in masina si a plecat. In piata Arcului de Triumf, copiii au mai stat, prt de aproape o ora, pentru a privi tancurile si blindatele militare oprite special pentru a fi admirate de public.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea