Social

#rectie mae #arme nucleare #ankara #sua #turcia #romania #mae

SUA muta armele nucleare din Turcia in Romania! Reactia MAE

Statele Unite ale Americii au inceput mutarea armelor nucleare din Turcia, in Romania. Decizia a fost luata in urma inrautatirii relatiilor dintre Washington si Ankara, anunta site-ul euractiv.com.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic si politic. "Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este usor de indeplinit," a declarat sursa citata, sub protectia anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Simson Center, in jur de 50 de arme nucleare tactice au fost stationate, din perioada Razboiului Rece, in Turcia, la baza de la Incirlik.

De asemenea, site-ul noteaza, citand o alta sursa, ca relatiile dintre SUA si Turcia s-au deteriorat atat de mult in urma tentativei de lovitura de stat, incat Washington nu mai are incredere in Ankara sa gazduiasca armele. Astfel, americanii au decis sa mute armele nucleare la baza de la Deveselu.

"Romania a fost un aliat al URSS, in timpul Razboilui Rece, insa nu a gazduit niciodata arme nucleare in acea perioada. Stationarea de arme nucleare americane aproape de granita cu Rusia va infuria cu siguranta Moscova si va duce la o escaladare", scriu jurnalistii de la EurActiv.com, care amintesc de criza rachetelor din Cuba din timpul Razboiului Rece.

"Oficialii americani si turci au promis ca vor raspunde. Dupa cateva ore, Departamentul de Stat a emis un comunicat in care spune ca intrebarea trebuie adresata Departamentului american al Apararii", mai scriu jurnalistii, potrivit libertatea.ro.

Reactia MAE

Mutarea facuta de Statele Unite de a aduce armele nucleare in Romania ar putea sa creeze noi tensiuni cu Rusia, care a condamnat inca de la bun inceput prezenta americanilor si a trupelor NATO in partea de est a Europei, scrie stirileprotv.ro.

Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a negat cu tarie informatiile aparute in presa cu privire la transferul armelor nucleare in Romania.

"Ca raspuns la solicitarea Dvs., MAE roman respinge cu fermitate informatiile la care se face referire," se afirma intr-un comunicat semnat de un purtator de cuvant al institutiei, potrivit mediafax.ro.

Sursa foto: dcnews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea