Social

Stirile tv, obligatoriu prezentate prin semne

Posturile de televiziune publice si private vor fi obligate ca, pana la sfasitul anului viitor, sa faca accesibila urmarirea propriilor programe de catre toate persoanele cu handicap.
Legea care este elaborata in prezent de guvern va impune posturilor tv sa introduca un sistem de descriere vocala a secventelor din filmele documentare si artistice, asa incat orbii sa-si poata face o impresie despre imaginile derulate pe micile ecrane. De asemenea, principalele buletine de stiri si cel putin o emisiune de interes public trebuie sa fie subtitrate si dublate de un "traducator" in limbajul mimico-gestual, pentru ca si persoanele surde sa aiba acces la informatii. Cel putin 50% din productiile artistice sau documentarele straine trebuie sa fie subtitrate si dublate de voce. Sursele noastre ne-au spus ca si CNA a fost consultat, dar membrii acestui organism nu doresc sa se implice in aceasta chestiune, care va produce mari nemultumiri televiziunilor private.
Costurile "de traducere" - 600 de euro pe ora
European Broadcasting Union (EBU) a evaluat costurile suportate de o televiziune care transmite 10 ore cu subtitrare la 2 milioane de euro pe an (aproximativ 600 euro/ora). Asta explica de ce masurile pe care guvernul intentioneaza sa le ia nu sunt implementate nici macar in toate tarile europene, iar cele care au sunt, de obicei, posturi publice. Italia, Belgia, Norvegia, Polonia, Spania si Suedia nu au reglementari in acest domeniu. "Este firesc ca si persoanele cu handicap sa poata urmari programele, dar cred totusi ca guvernul nu trebuie sa se transforme in director de programe . Ar trebui sa lase la alegerea noastra cat si cand sa difuzam astfel de transmisiuni", ne-a declarat redactorul-sef al stirilor de la Antena 1 si Antena 3, Vlad Petreanu . "Nu consider deloc potrivit un astfel de proiect de lege inaintea unor consultari si cu directorii de programe din televiziuni. Hotararea genereaza costuri suplimentare pentru noi", ne-a spus directorul general-adjunct de la National TV, Calin Mircea Popa.
ARCA spune ca legea va deranja spectatorii fara handicap
Intr-o adresa trimisa pe 26 ianuarie presedintelui CNA, Ralu Filip, directorul Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), George Chirita, solicita ca prevederile noii legi sa vizeze doar televiziunea publica. El atrage atentia ca descrierile vocale si persoana care gesticuleaza pe ecran ar deranja spectatorii sanatosi, facandu-i sa schimbe programul. ARCA propune ca insertia mijloacelor paralele de transmitere a informatiilor sa se faca prin teletext, mediu digital sau prin atasarea la televizoare a unor dispozitive speciale.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea