Social

Stil de viata pe partie

Desi relativ putini romani isi permit in perioada Sarbatorilor de iarna o vacanta la munte asa cum scrie la carte, sunt destui cei care gusta zilele acestea din oferta de distractie a statiunilor de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov. Practicantii sporturilor de iarna, cu ceva experienta, isi amintesc ce insemna o zi de schi la Poiana pe vremuri: echipamentul de schi marca Reghin costa o caruta de bani, centrele de inchirieri n-aveau nimic de inchiriat, autobuzele rablagite de-abia se tarau, intesate de turistii de-o zi pe serpentinele care duceau spre Poiana Soarelui. Astazi, dupa ce strabat mai putin de 15 km din Brasov, imbarcati in limuzine calduroase sau in modernul autobuz 20 ce pleaca din , turistii, veniti din toate colturile tarii sau din strainatate, au de unde alege: 10 partii de schi, doua telecabine, magazine cu echipamente de firma. Telegondolele, inchise ermetic, ca niste globuri de sticla, au luat locul vechii instalatii, care aducea mai degraba a funicular. Centrele de inchirieri ofera echipament ultramodern si se bat pe clienti.
Schiul se poate invata de la 3 la 80 de ani
In statiunile de pe Valea Prahovei, inchirierea unor schiuri costa intre 20 si 30 de lei/ora. Pentru 60 de minute de dat cu snowboardul, turistul scoate din buzunar in jur de 25 de lei, in functie de locatie: la Azuga si Sinaia e ceva mai ieftin, in Poiana toate preturile sunt mai ridicate. Insa cei mai multi iubitori ai muntelui si-au adus de acasa tot calabalacul. O pereche de schiuri straine, cu tot cu legaturi si clapari, cumparate de la supermarket, costa in jur de 1.000 de lei. Schiurile Blizzard Firebird XO, cu legatura Marker, potrivite pentru toate tipurile de partii si zapada, bune pentru schiori de nivel mediu , sunt imbogatite cu grafit modular si valoreaza 519 lei. O pereche de clapari Lange CRL costa 399 de lei. Urmeaza echipamentul: geaca, aproximativ 600 de lei, suprapantalonii, rezistenti la apa, antiderapanti, fabricati din material "windblock", valoreaza intre 170 si 200 de lei, pantalonii de corp, facuti din fibre cu microcanale, in asa fel incat sa nu absoarba, ci sa transporte transpiratia corpului spre exterior, costa aproximativ 90 de lei. Bluzele de corp speciale, care mentin caldura si evacueaza transpiratia, pot fi cumparate cu 80-100 de lei. O pereche de manusi de schi costa intre 50 si 100 de lei, o caciula 24-35 de lei, iar sosetele pana la genunchi, din lana cu matase, costa 17-35 de lei. Acestea sunt tratate antibacterian si tin piciorul uscat tot timpul. Preturile ochelarilor variaza intre 20 si 70 de lei, in functie de firma producatoare si de magazin. Monitorii de schi apreciaza ca orice om sanatos, incepand de la 3 la... 80 de ani poate deprinde tainele acestui sport. In ultimii ani, schiurile au fost putin modificate: sunt mai late la extremitati si inguste in dreptul legaturilor, pentru a permite luarea virajelor cu usurinta, intr-un mod elegant. O mare atentie trebuie acordata alegerii schiurilor si a bocancilor. Acum, mai nou, specialistii spun ca schiurile puse paralel cu o persoana trebuie sa ajunga pana in dreptul nasului.
Intre snowboard si punga
Anul acesta, snowboardul pare sa ameninte schiul alpin traditional. Este o moda careia ii rezista din ce in ce mai putini. Toata lumea, de la mic la mare, vrea sa zboare cu platforma magica, fara bete. O placa de snowboard, Rossignol Stream de 1,54 cm, costa 740 de lei, bocancii - intre 500 si 700, iar legaturile - 296 de lei. Se pot inchiria insa cu 20 sau 30 de lei/ora de la orice centru specializat aflat langa partii. O alta atractie a partiilor este twinboardul, un fel de schiuri, micute, cam de 60 de cm lungime. ATV-urile au fost si continua sa fie la mare cautare in toate statiunile montane. O ora de distractie cu prietenii, calare pe micul monstru cu patru roti, costa intre 150 si 200 de lei. Toti cei care se inscriu pentru o plimbare cu ATV-ul ori cu Snowmobilul semneaza inainte un contract pe propria raspundere, apoi primesc echipamentul de protectie; casca moto si costumul impermeabil rezistent si la vant. Reprezentantii firmei care inchiriaza ATV-uri ii vor invata pe turisti cum sa manevreze vehiculul in asa fel incat totul sa se desfasoare in deplina siguranta. Turistii mai putin pretentiosi se multumesc cu saniuta clasica, inchiriata pentru 3-5 lei/ora sau cu o punga simpla din plastic, pe care o pot aduce de acasa. Datul pe punga pe partie insa este, asa cum s-a dovedit de atatea ori, periculos. Chiar in primele zile ale lui ianuarie 2006, la Sinaia au avut loc accidente grave. Am aflat de la seful Salvamont Sinaia, Nae Cojan, ca doi turisti si-au dat drumul pe punga de plastic la vale, au prins viteza mare si s-au oprit intr-un stalp de fier. Rezultatul? Mai multe coaste rupte, fracturi deschise si dinti sparti.

Renii lui Mos Craciun au aterizat la Azuga
Afland de la televizor ca in Azuga exista sase adusi de un intreprinzator particular tocmai din Suedia, turistii care au fost, zilele acestea, in statiunile din Valea Prahovei si-au dorit nespus de mult sa-i vada. Auzisera doar atat: renii lui Mos Craciun se afla la baza partiei Cazacu, intr-un canton, si oricine ii poate admira si fotografia.
"Aveti voie sa-i vedeti, da' nu sa le faceti poze!"
In primele zile ale lui ianuarie, la fiecare pas facut in Azuga dadeai peste familii de turisti care intrebau: "Unde sunt renii?". Li s-a spus ca acestia se afla in apropiere de partia Cazacu. Intr-adevar, cei sase reni erau in curtea cantonului de la baza partiei, insa feriti de ochii lumii, dupa un gard inalt de doi metri. Dezamagiti, copiii mai mici urlau de se cutremurau brazii, suparati foc pentru ca nu au reusit sa vada macar un ren. Ajunsi in statiune, am luat legatura cu primarul localitatii, care a avut amabilitatea sa-l contacteze pe proprietar si, dupa ce ne-am asigurat ca avem acordul acestuia, ne-am deplasat si noi acolo. Poarta era intredeschisa. Dupa ce am patruns in curte si am ciocanit la usa, ne-a deschis o tanara. Cu mare greutate o induplecam sa ne duca la cel care are grija de reni, in scopul de a afla cat mai multe despre aceste superbe animale, pe care proprietarul a platit 52.000 de euro. Ingrijitorul locuieste chiar langa tarcul renilor, intr-o casuta din lemn. Femeia il striga de cateva ori: "Bade, bade, iesi putin afara, sa stam de vorba!". Dupa cateva clipe de asteptare, ingrijitorul Badea, care, probabil, pe vremuri ducea oile la pascut, a scos capul pe usa morocanos si "obosit" turta. N-am reusit sa aflam mare lucru de la el, decat ca renii, patru femele si doi masculi, mananca lucerna. Atat. Apoi, cei doi au inceput sa zbiere unul la celalalt, tanara reprosandu-i ca e beat si nesimtit, ingrijitorul, ca el are ordin sa nu dea nici o informatie nimanui. Tocmai atunci apar pe la garduri grupuri-grupuri de turisti. Curiosi din cale-afara, in special copiii, au inceput sa strige dupa reni. Incurajati de prezenta noastra, au patruns si ei, timid, in curte prin poarta intredeschisa, ca sa vada minunile lui Mos Craciun. Femeia l-a lasat balta pe Badea si a sarit ca arsa cu fierul de calcat: "Alooo! Cine v-a permis sa intrati aici? Iesiti afara imediat, n-aveti voi sa faceti fotografii!! Renii sunt in carantina". Apoi, aducandu-si aminte ca doi ziaristi sunt in curte, rectifica putin mai calma: "Bine! Aveti voie sa-i vedeti, da' nu sa le faceti poze sau sa-i filmati!".

Trimite o felicitare muzicala de Craciun felicitari de craciunfelicitari de craciunfelicitari craciun felicitari craciunfelicitari craciunfelicitari craciun

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea