Social

# familie regele mihai #regele mihai a murit #. regele mihai

Stii ce meserie a avut Regele Mihai? Cum si-a intretinut familia in anii de exil

Regele Mihai a murit la varsta de 96 de ani, la resedinta sa din Elvetia. Viata ultimului suveran al Romaniei a fost una de film. Exilat pentru mai mult de jumatate din viata, acesta a trait aproape ca un om obisnuit, fiind nevoit sa munceasca pentru a-si intretine numeroasa familie: sotia, Ana de Bourbon Parma, dar si cele cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Cetatenia romana i-a fost retrasa Regelui Mihai pentru aproape jumatate de secol, din 1948 pana in 1997, perioada in care a trait in Elvetia si in Marea Britanie. Pentru a-si intretine familia, regele a fost pilot de curse comerciale. Dar aceasta nu a fost singura meserie a suveranului. 

Rege-gradinar

Până la sfârşitul anului 1948, cei doi au locuit la la Florenta, la locuinţa reginei-mamă Elena, iar din 1949 la Lausanne. În 1950, familia se stabileşte în Marea Britanie, unde va locui timp de şase ani, până în 1956. Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele si Regina au înfiinţat o fermă de găini şi gâşte şi au construit un mic atelier de tâmplărie. Au muncit în grădină, au dat de mâncare păsărilor, iar produsele obţinute în gospodăria ţărănească, ouă, carne şi legume, le vindeau pentru a-şi câştiga existenţa.


Foto: 
Regele Mihai, la mansa avionului, Adevarul via „Maşinile Regelui“ / Principele Radu al României / Editura Curtea Veche

Regele si-a fructificat pasiunea pentru aviatie angajandu-se la William Lear, proprietarul companiei aeriene Lear Jets and Co din Geneva, pentru care făcea zboruri de încercare pentru verificarea instrumentelor de pilotaj. „Au fost ani de muncă intensă, din păcate nu mulţi, spun din păcate, pentru că munca aceasta a fost pasiunea mea dintotdeauna“, a povestit regele. In 1958, compania se inchide, iar Regele ajunge somer. 

Rege - somer si rege - antreprenor

In 1959, Mihai I ia calea antreprenoriatului si deschide o societate de electronica industriala, impreuna cu doi prieteni. Metravel functioneaza pana in 1964 insa presiunea concurentei devine prea mare si cei trei decid sa vanda, Pentru Regele Mihai a urmat o perioada in care a fost broker. 9 ani care au trecut foarte greu pentru cel ce devenise cunoscut in SUA ca Michael King. Nu i-a placut deloc aceasta meserie, pentru ca impunea petrecerea a multor seri departe de familie, la tot felul de evenimente. 

„În Exil, singurătatea noastră a fost cu atât mai mare cu cât dorul de ţară şi nevoia de a trăi laolaltă cu românii ne-au fost puse la îndoială sau uitate. (...) Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet“, a declarat Regele despre perioada din exil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea