Social

#tinutul secuiesc #autonomie #independenta

Steag, imn si stema pentru Tinutul Secuiesc

Secuii se afla la un pas de autonomie. Consiliul National Secuiesc a alcatuit un document prin care stabileste faptul ca acest tinut va avea in curand o stema , un steag si un imn, care vor fi votate in curand de alesii secuilor.

" Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european, conform careia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste", se noteaza in respectivul document, citat de Realitatea.net.

Astfel ca alesii din Consiliul National Secuiesc vor alege care vor fi imnul, drapelul si stema Tinutului Secuiesc. "Imnul Tinutului Secuiesc este cel folosit de zeci de ani, compus de catre Mihalik Kálmán pe textul lui Csanády Gyorgy. Stema Tinutului Secuiesc este stema adoptata de Consiliul National Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Drapelul Tinutului Secuiesc este cel adoptat de Consiliul National Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Semnul distinctiv regional al Tinutului Secuiesc este SIC", se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit Realitatea.net, secuii adunati la Odorhei vor discuta si documentele care se refera la sprijinirea proiectului de lege "Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc", dar si despre reprezentarea aspiratiei la autonomie a Tinutului Secuiesc in structurile Consiliului Europei si ale Uniunii Europene.

Pentru aceasta, reprezentantii secuilor vor sa apeleze la euro-parlamentarii din Ungaria. "Ne vom adresa deputatilor maghiari din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si a Parlamentului European pentru a reprezenta aspiratia la autonomie a Tinutului Secuiesc si a elabora proiecte comune, in vederea popularizarii Tinutului Secuiesc si realizarii autoguvernarii sale regionale", anunta Consiliul National Secuiesc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea