Social

Statul roman va avea probleme la CEDO din cauza manualelor de religie

Curtea Europeana a dat castig de cauza parintilor din Norvegia, stabilind ca a fost incalcat dreptul la instruire al copiilor. Unul dintre motive se refera la faptul ca in programa scolara norvegiana crestinismul are o pozitie privilegiata. Romania ar putea fi condamnata la CEDO din cauza continutului unora dintre manualele de religie folosite in prezent in scoli si licee. Acest lucru s-ar putea intampla daca statul ar fi actionat in judecata fie de catre parintii nemultumiti de informatiile predate copiilor, fie de catre reprezentantii unor culte sau religii care s-ar putea considera discriminate. Anul trecut, Norvegia a fost condamnata de CEDO exact pe problema educatiei religioase in scoli, ca urmare a sesizarilor facute de mai multi parinti. Precedentul fiind deja creat, orice alt proces pe aceasta tema are solutia deja cunoscuta: condamnarea statului in cauza.

Situatia din Romania - identica

In plus, unele dintre motivele retinute in decizia Curtii Europene se regasesc aproape identic in situatia din Romania. „Curtea remarca insa faptul ca programa este astfel conceputa, incat crestinismul are o pozitie in mod evident privilegiata nu numai cantitativ, cat si calitativ fata de alte religii si filozofii si se intreaba cum isi poate atinge, in astfel de conditii, scopurile propuse, si anume de a promova intelegerea, respectul si deschiderea spre dialog a persoanelor cu credinte si convingeri diferite” – se retine in decizia CEDO. Instanta a analizat, de asemenea, in ce masura posibilitatea parintilor de a solicita scutirea partiala de participare la cursuri a copiilor ar fi suficienta pentru a restabili dezechilibrul constatat intre crestinism si celelalte credinte si convingeri. Solutia oferita de guvernul norvegian - potrivit careia parintii ar putea sa-si inscrie copiii la scoli private - nu a fost apreciata de Curte ca fiind utila pentru a exonera statul de obligatia de a garanta pluralismul in scolile publice care sunt deschise tuturor. In concluzie, CEDO a decis ca refuzul de a se acorda dispensa totala cu privire la participarea la cursurile de religie si Filozofie incalca prevederile art. 2 din Protocolul nr. 1 (n.r. – dreptul la instruire).

In Norvegia se poate cere scutire partiala

In Norvegia a fost introdus in anul scolar 1999-2000 cursul de crestinism si filozofie la toate nivelele de invatamant. Conform noului sistem, se putea solicita scutirea partiala, deci numai cu privire la anumite parti din cursul de crestinism si filozofie. Domeniile ce formau obiectul noului curs erau: Biblia; Crestinismul ca patrimoniu cultural; Credinta evanghelica luterana (religia oficiala in Norvegia); Alte confesiuni crestine si diferite religii, subiecte de etica si filozofie. Pe langa informarea elevilor cu privire la aceste domenii, cursul urmarea de asemenea sa promoveze intelegerea si respectul valorilor crestine si umaniste in general si sa favorizeze comunicarea intre oameni cu credinte si convingeri diferite. Reamintim cititorilor faptul ca Biserica Ortodoxa Romana desfasoara o ampla campanie - “Nu vrem liceu fara Dumnezeu” - prin care se solicita mentinerea religiei ca disciplina de studiu optionala sau facultativa in invatamantul liceal. In momentul de fata, studiul religiei este obligatoriu pentru elevii din ciclul primar, optional pentru cei din gimnazial si facultativ pentru liceeni. Zilele trecute, o organizatie neguvernamentala a publicat un studiu care a avut ca obiect analiza continutului manualelor de religie care sunt aprobate de catre Ministerul Educatiei. Majoritatea manualelor de religie includ observatii menite sa incrimineze celelalte religii, sa le ironizeze sau chiar sa le aduca acuzatii si sa le judece. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea