Social

#autostrada #taxa #guvern #anca boagiu

Statul nu poate taxa soferii inca o data pentru autostrazi

Soferii nu pot fi taxati pentru autostrazile A1 si A2, deoarece intretinerea acestora a fost atribuita deja unor consortii ale caror contracte expira in 2012.

Statul nu poate taxa soferii romani pentru autostrazile Bucuresti-Pitesti si Bucuresti- Cernavoda , deoarece Comisia Europeana interzice dubla taxare pe accesul la infrastructura.

Noua taxa, discutata de guvern dupa ce a fost aprobata de ministerele Transporturilor si Finantelor, nu poate fi aplicata pentru A1 si A2 decat daca intretinerea acestora este concesionata unor firma private in doi ani.

Initiativa legislativa ar urma sa taxeze soferii cu 3-4 euro pe 100 de kilometri, chiar daca acestia au achitat deja pretul rovinietei.

"Statul nu poate cere acum aceasta taxa. Legislatia UE nu permite acest lucru. Conform legislatiei europene taxa ar putea fi pusa doar daca ministerul concesioneaza intretinerea autostrazii. Cum contractele sunt deja semnate pana in 2012 in acest moment taxa pe autostrada nu poate fi introdusa", au declarat pentru Gandul surse din cadrul ministerului Transporturilor.

Anca Boagiu , ministrul Transporturilor, sustine insa ca taxa e impusa chiar de Comisia Europeana.

"Este o masura europeana pe care toate statele membre au luat-o. Pentru noi, ca tara membra, este si o conditie pe care CE ne-a impus-o si anume aceea de a demonstra ca dupa momentul finalizarii constructiei de autostrazi, avem fonduri pentru mentenanta acestora", a explicat Boagiu la Europa FM, fara sa precizeze momentul in care va intra in vigoare taxa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea