Social

Statisticile europene ne lovesc la ficat

Romanii au ficatul in piuneze si sint primii in Europa la incidenta bolilor hepatice. De vina sint bautura, sistemul de alimentatie nesanatos, sexul neprotejat, dar si neglijenta stomatologului.
Sintem primii in Europa la infectiile cu virusuri hepatice B si C. Amploarea hepatitelor virale pe intregul continent, al caror numar a crescut ingrijorator in ultimii ani, a ajuns in atentia Parlamentului European caruia asociatiile bolnavilor ii cer directive pentru prevenirea bolilor hepatice si facilitarea accesului cit mai larg la tratamente de ultima ora. In Romania prevalenta hepatitelor de tip B si C este de aproximativ 10%. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa si reprezinta un semnal de alarma extrem de grav la adresa sanatatii publice. Cifrele arata ca in Romania sint mai multi purtatori de virusi hepatici de tip B sau C decit bolnavi de SIDA, semnaleaza Gheorghe Ionescu, presedintele Asociatiei pacientilor infectati cu afectiuni hepatice SANO-HEP. Tot statisticile europene arata ca Romania are cel mai mare numar de bolnavi de tuberculoza , de inima si copii cu SIDA.
Alcoolul, tatuajele si lipsa de educatie

Cea mai frecventa cauza a imbolnavirii ficatului este alcoolul. Studiile sustin ca daca se consuma zilnic 100 de mililitri de bautura tare, de tip whisky, in zece ani poti sa ajungi la ciroza. Si daca se consuma doi litri de bautura slaba, in fiecare zi, in zece ani efectul poate fi foarte probabil acelasi, aparitia cirozei hepatice. Hepatita B se transmite foarte usor pe cale sexuala, prin folosirea de instrumente nesterilizate la saloanele de cosmetica si de tatuaje. Hepatita C se transmite prin transfuzii de singe infectat si prin acele folosite la administrarea drogurilor. Ambele tipuri de hepatita nu au simptome evidente de multe ori, depistarea lor fiind posibila numai la analize. Manifestarile pot aparea in fazele tirzii, cind boala e deja grava, explica profesor doctor Emanoil Ceausu, de la Institutul de boli infectioase Victor Babes , Bucuresti. La nivel european, dintr-o populatie de 450 de milioane de locuitori, 27 de milioane sint infectati sau purtatori ai virusurilor hepatice de tip B sau C. Romania e pe primul loc.
Hepatita B, frecventa la barbati

Hepatita virala B are in prezent o evolutie endemica. Se apreciaza ca in fiecare an sint peste 50 de milioane de nou infectati pe glob, iar in Romania, frecventa cazurilor este mai mare la copii si tineri pina la 18 ani si la persoanele de sex masculin. Boala se transmite prin singe, si netratata, poate evolua spre hepatita cronica si cancer hepatic, afectiuni al caror tratament este cu mult mai mare decit prevenirea si tratamentul din faza incipienta. Hepatita virala C afecteaza in prezent mai mult de 170 de milioane de persoane din lume, alte 3-4 milioane de noi cazuri inregistrindu-se in fiecare an.

Boala este cu atit mai periculoasa cu cit 80% dintre persoanele infectate nu prezinta simptomatologie. Netratata, hepatita C duce la ciroza si cancer de ficat, mare parte dintre pacienti necesitind interventii de transplant de ficat , ale caror costuri sint extrem de ridicate in toate tarile din lume. Tratamentul hepatitei C a inregistrat progrese majore in doar 15 ani. Astazi, noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50-80% dintre cei infectati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea