Social

#numar pensionari romania #pensionari romania #statistici romania #statistici #salariati #ins

Statistici socante! 16 pensionari la 10 salariati, in Romania!

Potrivit statisticilor facute publice de Institutul National de Statistica (INS), in judetul Teleorman exista cei mai multi pensionari. Aici sunt 16 pensionari la 10 salariati. In clasament urmeaza judetul Giurgiu cu 15 pensionari la 10 salariati apoi Botosani si Vaslui cu cate 14 pensionari la 10 salariati. Pe de alta parte in Ilfov sunt 4 pensionari la 10 salariati.

 

“Numarul mediu de pensionari a fost de 5085 mii persoane, in scadere cu 14 mii persoane fata de trimestrul precedent. Astfel, numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4657 mii persoane, in scadere cu 8 mii persoane fata de trimestrul precedent. Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii1 ) a fost de 1661 lei, in crestere cu 0,7% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1601 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 53,2% (comparativ cu 54,6% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 99,2%.

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 47 de mii de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 19 mii de persoane.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 15,7% , respectiv cu 16,0%. Numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 14 mii de persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in scadere cu 8 mii de persoane.

Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut fata de trimestrul precedent, cu 0,7% si respectiv cu 0,3%.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,6% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,1%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10; acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in judetul Giurgiu si 14 la 10 in judetele Botosani si Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 850 de lei (1272 lei in judetul Botosani, 1279 lei in judetul Giurgiu, 1298 lei in judetul Vrancea fata de 2122 lei in judetul Hunedoara, 2024 lei in Municipiul Bucuresti si 1889 lei in judetul Brasov). Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2021, a fost de 932,0 mii persoane, din care:

  • 792,6 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,0% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
  • 134,8 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 57,9% din totalul acestora;
  • 4,6 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 2,5% din totalul acestei categorii.”, se arata in comunicatul transmis de INS.

Sursa foto: informatia-zilei.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare