Social

Statele din Golful Persic dau petrol pentru hrana

Tarile din Golful Persic , exportatoare de petrol, investesc in fermele agricole din strainatate pentru a-si garanta securitatea alimentara pe termen lung. Totusi, expertii avertizeaza ca aceste intelegeri nu ar avea rezultatele asteptate din cauza cresterii pretului petrolului.

Tarile din Golf importa in medie 60% din alimente. Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite sunt statele care investesc cel mai mult in Asia si Africa pentru a-si asigura importurile de cereale, carne si legume- scrie Asia Times .

Schimburile de hrana contra energie (petrol) sunt din ce in ce mai frecvente. Ministrul indian de externe, Pranab Mukherjee, a declarat ca asigurarea securitatii energetice a Indiei si nevoia de alimente a tarilor din Golful Persic pot fi satisfacute in avantajul ambelor parti.

Cu numai 3% pamant arabil, guvernul saudit intentioneaza sa renunte la cumpararea de grau de la fermierii locali, incepand din 2016. Riadul urmareste astfel sa elimine riscul epuizarii resurselor de apa folosite in agricultura.

La randul lor, Emiratele Arabe Unite au primit deja 324.000 de hectare de pamant arabil in Pakistan. Drept stimulent , Islamabadul ofera concesii legale si fiscale investitorilor straini in agricultura si in cresterea animalelor.

Pe langa aceste intelegeri care le permit sa importe hrana la un pret cu 20-25% mai mic, statele din Golf incearca sa-si creeze stocuri de hrana, pentru a face fata fluctuatiilor pietei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea