Social

Modificarile la asa-numita lege Ticu au fost votate ieri de Guvern, iar acestea vor obliga toate institutiile care detin documente create de fosta Securitate sa le predea CNSAS in 60 de zile. Cu exceptia celor de siguranta nationala.

Decizia luata astazi este raspunsul Guvernului la un deziderat major al societatii romanesti de dupa decembrie 1989, a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. La fel apreciaza si cei care au lucrat la proiect, considerind ca modificarile aduse Legii nr. 187/1999 o apropie mult de proiectul initial al lui Ticu Dumitrescu de acum citiva ani. Consilierul de stat Marius Oprea a precizat ca modificarile s-au bazat si pe experientele negative aparute in functionarea CNSAS in cei sase ani.

Definirea termenului de politie politica, subiect de controversa intre partide, este in noul act normativ mai clara, incluzind toate institutiile si persoanele care prin actiunile lor au adus atingere drepturilor omului, iar deconspirarea se face inclusiv in cazul fostilor agenti acoperiti. Competentele CNSAS se extind asupra militiei si procuraturii, a punctat Marius Oprea.

Absenteism sanctionat

Un alt plus al legii este limitarea accesului la functii publice a celor care au avut relatii cu Securitatea. Cei care au ascuns 0 isi vor pierde mandatul, a declarat Tariceanu. Daca CNSAS va descoperi neconcordante intre declaratia pe propria raspundere privind apartenenta ca agent sau colaborator la politia politica si documentele din arhiva, va putea sesiza de acum inainte instantele, iar in cazul parlamentarilor, Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Termen de 60 de zile

Prin ordonanta de urgenta votata ieri s-au extins si categoriile de functii publice verificate din oficiu, ajungind pina la sefii directiilor descentralizate din judete. Una dintre cele mai importante modificari vizeaza predarea in 60 de zile a tuturor tipurilor de documente intocmite de fosta Securitate, atit de la serviciile de informatii, cit si de la ministere.

Spre deosebire de legea din 1999, ordonanta de urgenta prevede ca doar noua dintre cei 11 membri ai Colegiului vor fi desemnati de partide, cite unul fiind numit de presedinte, respectiv de prim-ministru.

Trei absente nemotivate ale acestora la sedinte vor duce la sesizarea Parlamentului, care in 30 de zile va initia procedura de inlocuire.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea