Social

#nereguli spitale #spitale romania #nereguli #romania #spitale

Spitalele din Romania, un pericol public! Nereguli peste nereguli

Tragedia de la Spitalul Matei Bals, din Capitala, se poate repeta oricand. Asta deoarece in spitalele din Romania nu se repecta regulile, pacientii nu pot fi evacuati deoarece paturile nu incap pe usa, sau pentru ca institutiile functioneaza fara autorizatii.

Spitalele din Romania sunt adevarate bombe cu ceas. Iar asta o demonstreaza neregulile gasite zilnic, dar de multe ori trecute cu vederea de responsabili si de autoritati. Nu este de mirare ca spitalele, care ar trebuie sa fie sigure si ajute la tratarea pacientilor, au ajuns sa fie ocolite de multi pacienti pana cand e prea tarziu.

Spital Covid fara autorizatie de functionare

Spitalul Covid de la Letcani a fost inchis dupa ce, in urma unui control, autoritatile au observat ca acesta functiona ilegal.  

Potrivit concluziilor controlului, autorizatia de functionare a spitalului fost eliberata ilegal, fara evaluare. 

Seful DSP Iasi, Vasile Cepoi, a precizat ca autorizatia sanitara a fost eliberata pentru o perioada limitata de timp. 

Cu toate acestea, spitalul a fost inchis abia cand s-a facut prea frig. Acelasi control a confirmat ca temperaturile din unitatea medicala nu erau corespunzatoare. 

Astfel, pacientii au fost transferati la alte spitale din Iasi. 

Spitale fara autorizatie ISU

Spitalul din Letcani nu este singurul cu nereguli si fara avize de functionare. Alte peste 100 de spitale din intreaga tara functioneaza fara autorizatie de la ISU. Asta fie pentru ca spatiile sunt prea mici, fie pentru ca usile de evacuare nu sunt conforme cu standardele actuale, iar pacientii si personalul nu pot fi evacuati in sisguranta in cazul unei tragedii.

Mai mult, saloanele mici ii impiedica pe medici si asistenti sa aduca intr-un salon toata apartatura necesara ingrijirii acestora. Asta, in spitalele in care aparatura exista. Mai mult, circuitele speciale care trebuie create in pandemie sunt aproape imposibil de realizat.

"La spatiu e o mare mare problema, din pacate, ani de zile ne-am inghesuit cat am putut, pe o suprafata mica cu numar mai mare de paturi si pacienti, iar acum e nevoie de aparatura in jurul unui pat de n-ai loc sa te misti si sa-ti desfasori in conditii normale si de siguranta si de confort activitatea", Genoveva Cadar, medic primar ATI, pentru digi24.ro.

Si mai grav este ca in unele spitale paturile nu incap pe usa pentru a putea evacua pacientii. In cazul unui incendiu precum cel de la Matei Bals, soarta acestor pacienti este pecetluita.

"Nu exista cadru medical care sa nu se teama. Astfel de incidente care ne pun viata noastra in pericol, dar si pacientii, responsabilitatea noastra e de a-i evacua pe ei. Cand stii ca nu poti evacua pacientii ca nu incap paturile pe usa, te gandesti ca acesti oameni sunt de dinainte de incendiu condamnati", a declarat Radu Tincu, medic sef al ATI, pentru sursa citata.

Oxigenul de la ATI, un pericol

Saloanele ATI care functioneaza cu cantitati mari de oxigen sunt un real pericol. O mare parte din oxigen ajunge in atmosfera, iar pericolul de incendii este foarte mare. In mod normal camerele de ATI trebuie aerisite regulat, la anumite intervale de timp, pentru a impiedica acumularea de oxigen in saloane.  Sa nu mai vorbim despre faptul ca sistemele de ventilatie si climatizare lipsesc cu desavarsire.

"Mai putin de 10% din reanimarile din Romania au o centrala de ventilatie si climatizare adevarata. Ventilatia si inlocuirea aerului cu germeni sau prea mult oxigen se face deschizand fereastra, ceea ce nu e de sec XXI, dar lucrul asta trebuie facut pentru ca altfel apar accidente", declara Serban Bubenek, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI).

Defectiunile electrice, rezolvate prin telefon

Stim cu totii ca retelele electrice din spitale sunt vechi si abia fac fata aparaturii moderne. In aceasta situatie, o retea electrica suprasolicitata sau neconforma poate provoca tragedii de proportii in special in sectiile ATI unde pacientilor li se administreaza oxigen. Mai grav este ca multe spitale nu beneficiaza de un electrician care sa acorde asistenta ori de cate ori este nevoie, iar cand acesta nu este disponibil si se defecteaza ceva, personalul trebuie sa faca improvizatii. Aceste improvizatii pot duce la tragedii precum cele de la Matei Bals sau din Suceava.

"Nu exista un electrician in permanenta, in general dupa ‪ora 15.00, in caz de nevoie solicitam ajutor telefonic. Chemam de acasa, ni se lasa un numar de telefon, dar e un tehnician. Daca face el fata problemei respective, foarte bine, daca nu, atunci n-avem ce sa facem, decat sa gasim o solutie de improvizatie.

Spitalele nu mai pot functiona cu un electrician, e nevoie de divizie tehnica care sa garanteze asupra acelor lucrari, sa faca periodic lucrari de mentenanta. Nimeni nu s-a intrebat daca aducerea a inca 50 de aparate de ventilatie va fi suportata de reteaua electrica a spitalelor.", declara medicul Radu Tincu, sef  ATI pentru digi24.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea