Social

Spagi de 360 milioane de dolari in spitale

In sistemul sanitar, pacientii au dat, anul trecut, 360 milioane de dolari ca spaga pentru a beneficia de tratamente mai bune, arata un studiu finantat de Banca Mondiala si coordonat de Ministerul Sanatatii.
Jumatate din cei care au mers in spitale pentru consultatii, tratamente medicale sau interventii chirurgicale au dat bani sau cadouri din proprie initiativa, iar in cinci la suta din cazuri, tratamentul a fost refuzat daca nu se platea o anumita suma catre medici sau asistenti. Plicul pentru medici nu se da doar in unitatile de stat. Aproape 20 la suta din bolnavii care au apelat la serviciile unei clinici particulare au oferit atentii personalului medical. "Atentiile" se ofera mai ales in spitale si mai putin in policlinici sau catre medicul de familie. Actuala cercetare a fost realizata prin sondaj la nivel national pe 998 de subiecti. Rezultatele, adica un total al ,platilor informale" de 9 la suta din bugetul Sanatatii, sunt considerate prea mici fata de studiile precedente. Numai coplata la medicamentele compensate reprezinta 200 milioane de euro anual. O cercetare a Centrului de Politici si Servicii pentru Sanatate si a Institutului National de Statistica arata ca in sistem se fac plati directe de catre pacienti in jur de 25-35 la suta din buget. Institutul National de Statistica a analizat cheltuielile unei familii pe serviciile de sanatate si platile inregistrate legal in sistem. Diferenta, in valoare de 600 milioane de dolari, a fost considerata ca fiind reprezentata de platile informale.

Colegiul Medicilor din Bucuresti, spre exemplu, nu a sanctionat nici un medic care a fost acuzat ca a primit bani de la pacienti.
Dr. Liana Plesa, de la Departamentul Jurisdictie profesionala si litigii din cadrul CMB, ne-a declarat ca mai intai se asteapta pronuntarea justitiei asupra unui anumit caz si numai dupa aceea intervine in rezolvarea unui caz de corputie in randul medicilor.
Dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor: "Aceasta este o suma destul de mica. Acolo unde Sanatatea nu primeste 5 la suta din Produsul Intern Brut, diferenta este acoperita din aceste plati informale".
Prof. dr. Cristian Vladeascu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate: "Platile informale din sistemul de sanatate din Romania reprezinta in jur de 25-35 la suta din buget, adica aproape un miliard de dolari".
Conform studiului, un medic de familie primeste, in medie, 160.000 de lei la fiecare vizita, un medic din policlinica - in jur de 400.000 de lei, iar un medic din spital ajunge la 1.800.000 de lei pe caz sau pe operatie.

De-a lungul anilor, mai multi medici au fost acuzati ca au primit spaga de la pacienti. Iata cateva dintre cazurile cele mai cunoscute:
* Dr. Nicolae Caraiani, de la Spitalul Municipal din Cernavoda, a fost acuzat ca a conditionat efectuarea unei interventii chirurgicale de primirea sumei de 3 milioane lei
* Reputatul chirurg ortoped prof. dr. Nicolae Gorun , de la Spitalul ,Sfantul Ioan" din Capitala , a fost acuzat ca a pretins de la un pacient 14 milioane de lei, pentru efectuarea unei operatii
* Medicul Ovidiu Tiberiu Russu, ortoped din Dej, a fost acuzat ca i-a cerut unui pacient 10 milioane de lei pentru a-i elibera biletul de iesire din spital
* Prof. dr. Ioan Rivis, seful Clinicii medicale din cadrul Spitalului Municipal Timisoara, a fost acuzat ca a primit o mie de marci germane de la un pacient pentru a-i trimite dosarul la comisia care se ocupa de pensionari pe caz de boala
* Prof. dr. Costel Plesa, seful Clinicii I Chirurgie a Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, a fost acuzat ca a primit doua milioane de lei de la o pacienta in schimbul unor servicii medicale




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea