Social

#ue #tineri #copii

Sondaj: Tinerii romani cred ca drepturile copilului nu sunt protejate in tara noastra

Peste jumatate dintre tinerii romani intre 15 si 18 ani spun ca drepturile copilului nu sunt deloc sau sunt incomplet protejate in tara noastra, ei fiind, astfel, cei mai sceptici din UE din acest punct de vedere, arata un sondaj de opinie realizat la solicitarea Comisiei Europene (CE).

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ trei sferturi dintre tinerii intre 15 si 18 ani considera ca drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine protejate in tarile lor. Cei mai multi repondenti din aceasta categorie sunt din Finlanda, Olanda si Marea Britanie.

Tinerii romani intre 15 si 18 ani inteleg, in schimb, cel mai bine, dintre persoanele de aceeasi varsta din Uniunea Europeana, care le sunt drepturile, arata acelasi sondaj. Astfel, aproximativ 85% dintre romanii chestionati au spus ca isi cunosc drepturile, cu 18% peste media UE.

Dupa Romania se situeaza Slovenia si Bulgaria, unde 78% dintre participantii la sondaj au declarat ca stiu care sunt drepturile copilului in tara lor. La polul opus privind constientizarea drepturilor copilului se afla adolescentii din Ungaria (38%), Danemarca (47%) si Austria (46%).

Sondajul mai arata ca peste doua treimi dintre tinerii chestionati in statele UE considera internetul cel mai simplu canal de informare privind depturile lor. Alte surse sunt televiziunea, pentru 21% dintre ei, si publicatiile, pentru 8 la suta.

Cei mai multi dintre tinerii chestionati in tarile UE, mai precis 82%, au spus ca nici ei, nici alte persoane cunoscute, cu varste sub 18 ani, nu au incercat sa ceara ajutor cand au crezut ca drepturile le sunt incalcate. Doar 7 la suta au spus ca au cerut ajutor in astfel de cazuri.

Sondajul a fost realizat de Gallup Ungaria, intre 16 si 25 februarie, pe subiecti de 15-18 ani din 27 de state membre ale Uniunii Europene.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea