Social

Solutia imorala modificata genetic

Organizatia ecologista Greenpeace a prelevat probe, la inceputul acestei luni, din cultura de soia, care au fost duse la un laborator din Viena, certificat pentru testarea organismelor modificate genetic .

In urma testelor efectuate, laboratorul a comunicat ca mostrele de soia prelevate de pe terenurile apartinind firmei Grivco, din imediata apropiere a padurii Comana , sint modificate genetic, fapt interzis in zonele protejate. Garda de Mediu a demarat o ancheta la fata locului, in timp ce Ministerul Agriculturii sustine ca nu stie nimic, pentru ca nu a fost informat, asa cum cerea legea, de administratorul firmei.

Compania Grivco a refuzat sa comenteze incidentul, iar Dan Voiculescu a spus ca s-a retras din administrarea firmei si nu are de ce sa raspunda.

SC Grivco SA, membra a Grupului Industrial Voiculescu&Co (Grivco Group), cultiva soia modificata genetic intr-o zona protejata si fara autorizatie de la Ministerul Agriculturii.

Terenurile cultivate sint in Cimpia Burnaz, judetul Giurgiu, de-a lungul Dunarii, pe foste terenuri mlastinoase. Ele fac parte din Parcul Natural Comana si din zona-tampon a parcului.

Greenpeace a descoperit tarasenia

Organizatia ecologista Greenpeace a prelevat probe, la inceputul acestei luni, din cultura de soia, care au fost duse la un laborator din Viena, certificat pentru testarea organismelor modificate genetic. In urma testelor efectuate, laboratorul a comunicat ca mostrele de soia prelevate de pe terenurile apartinind firmei Grivco, din imediata apropiere a padurii Comana, sint modificate genetic. Analizele au fost efectuate in perioada 8-9 mai 2006.

Este o crima impotriva mediului pe care Grivco Group o comite. In acelasi timp, compania ignora cu buna stiinta Hotarirea Guvernului care interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) in zone protejate, a declarat Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace, organizatie care a demarat o ancheta pe cont propriu in zona.

Conform Ordonantei de Guvern nr. 195/2005, art. 54, cultivarea si testarea OMG-urilor sint ilegale in arii naturale protejate si la o distanta mai mica de 15 kilometri fata de acestea. Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, este actionarul majoritar al firmei, cu 76 de procente.

Ministerul Agriculturii nu stie nimic

Este adevarat ca firma Grivco cultiva soia modificata genetic in zona-tampon a Parcului Natural Comana. De ieri-dimineata, o comisie a Garzii Nationale de Mediu impreuna cu reprezentantii de la Ministerul Agriculturii sint la fata locului, ne-a declarat Silvian Ionescu, directorul Garzii Nationale de Mediu.

Firma Grivco a cultivat, in 2005, 694 de tone de soia modificata genetic, conform registrului cultivatorilor de organisme modificate genetic. Stiu ca au cultivat anul trecut. In 2006, firma sustine ca a cultivat doar soia nemodificata.

Mai bine-zis, anul acesta nu au facut cerere de autorizare pentru cultivarea soiei modificate genetic, sustine Toma Dinu, directorul Directiei de Implementare Politici Sectoriale din cadrul Ministerului Agriculturii.

Voiculescu se disculpa

Datele statistice detinute de minister referitoare la suprafetele cultivate cu soia modificata se bazeaza pe declaratiile date de cultivatori pe propria raspundere.

M-am retras din afaceri din 2001. Nu comentez. Cei care ar trebui sa va raspunda sint reprezentantii firmei, a declarat ieri Dan Voiculescu, prin intermediul consilierului sau de comunicare. Contactati telefonic, reprezentantii firmei nu au dorit sa comenteze. Conform datelor de la Registrul Comertului, administratorul firmei este Mihai Lazar.

2006 este ultimul an in care se mai poate cultiva soia modificata genetic. Toate firmele ar trebui sa treaca la soia conventionala de anul acesta, a explicat Gabriel Paun. Romania a cultivat cu soia, in 2005, circa 130.000 de hectare, din care 85.000 de hectare cu soia modificata genetic, adica aproximativ 60% din totalul culturilor. Organismele modificate genetic sint la fel de grave ca si gripa aviara. Ele trebuie, treptat, eliminate, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.

Protejat prin lege

Parcul Natural Comana a fost infiintat in anul 2004, prin hotarire de guvern, si are o suprafata de 25.000 de hectare. Este cea mai mare arie protejata din Cimpia Romana. Zona are in componenta paduri cu inalta valoare de conservare si cu specii protejate la nivel european. Tot in cadrul rezervatiei exista o arie protejata unde creste faimosul Bujor romanesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea