Social

Soferi datori la spitale

Peste 26.000 de soferi din toata tara, vinovati de accidente de circulatie, nu au achitat nota de plata pentru spitalizarea victimelor. Asigurarile de sanatate nu acopera consecintele accidentelor rutiere, iar Casele Judetene de Asigurari de Sanatate se lupta in instanta pentru a recupera sume ce pot depasi 100 de milioane pentru o singura victima.

26.601 romani au uitat sa achite nota de plata pentru servicii medicale la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Acum ei sint dati in judecata pentru recuperarea datoriilor, dar procesele pot dura si citiva ani de zile. Este vorba despre acele persoane care sint vinovate de producerea unor accidente de circulatie soldate cu victime care au necesitat spitalizare sau ingrijire medicala. Motivul este unul simplu. Asigurarea de sanatate la stat nu acopera costurile spitalizarii si ale serviciilor medicale, atunci cind o persoana a ajuns in spital din vina altcuiva. Dar nici asigurarea celor care au produs accidentul nu acopera spitalizarea victimelor. Astfel, dupa principiul cine strica, plateste, imprudenta la volan scoate euro de la soferii vinovati.

Recuperarea-record

Accidentele rutiere nu inseamna doar masini lovite. Mai exista pietoni loviti, biciclisti calcati, iar consecintele acestor accidente nu sint acoperite de Casa . Victimelor li se acorda ingrijirea necesara de catre spitale, iar dupa aceea ne trimit noua decontul, iar noi ne constituim parte civila in proces. Chiar daca vinovatii se impaca amiabil cu victima, ei tot trebuie sa ne plateasca spitalizarea, spune Paul Becheanu, presedintele CJAS Brasov. Cele mai costisitoare accidente produse in judetul Brasov sint cele de pe drumul national 1, la padurea Bogati, spre Sighisoara. Acolo se rastoarna camioane, se zdrobesc. E necesara descarcerarea victimelor, internarea lor in sectiile de Terapie Intensiva si multe zile de spitalizare. Plata acestor servicii este o consecinta la fel de dramatica precum accidentul, dar multi nu o cunosc, completeaza Becheanu. Cea mai mare suma recuperata in Brasov de la o persoana, pentru un accident rutier, a fost de 110 milioane de lei in 2004.

In dulcele stil banatean

Brasovul e intrecut doar de Bihor in topul judetelor in care Casa are cele mai multe procese. Acolo sint nu mai putin de trei mii de asemenea procese. La coada listei se afla judetele Ilfov si Caras Severin, cu cite unul, respectiv 25 de cazuri. Daca in cazul Ilfovului explicatia ar fi ca majoritatea accidentelor soldate cu victime se produc in Bucuresti, in Caras Severin se pare ca modul de viata este responsabil de numarul redus de accidente grave. Aici se intimpla mai rar accidente rutiere. E mai linistit. Sint oameni mai domoli, banateni, spune Nicolae Bobilca, consilier juridic al CJAS. Totusi, conteaza si modul in care Casele Judetene ii conving pe rau-platnici sa-si achite datoria. Avem un serviciu juridic care lucreaza bine si ii determina pe oameni sa plateasca. Se fac citatii. O parte accepta, iar altii nu. Procesele dureaza foarte mult, dar daca ramine singura posibilitate, mergem in proces, explica Sorin Stanciu, presedintele CJAS Caras Severin, numarul mic de procese.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea