Social

#tratament #tanar #bolnav #leucemie

Societatea civila acuza Guvernul de condamnarea la moarte a unor tineri bolnavi

Societatea civila se aliaza cu bolnavii de leucemie . Astfel, un grup de initiativa al societatii civile organizeaza astazi un protest in Piata Victoriei, incepand cu ora 17.00, pentru a protesta fata de decizia Guvernului roman de a nu acorda tratamentul in strainatate pentru sase pacienti bolnavi de leucemie.

In sedinta sa din 1 aprilie 2009, Executivul avea in programul de dezbatere si un act prin care urma sa acorde bani pentru tratamentele in strainatate a sase tineri bolnavi de leucemie care aveau nevoie urgenta de tratament in strainatate. Conform 9am, dosarele tinerilor asteptau o hotarare de guvern pentru alocarea fondurilor necesare tratamentului in strainatate, insa Cabinetul Boc nu a votat aceasta masura, explicatia oferita fiind “lipsa fondurilor”.

Printre cei sase tineri se afla si Dragos Croitoru, un tanar licean, care a fost diagnosticat in noiembrie 2008 cu leucemie acuta mieloblastica rezistenta la chimioterapie si necesita urgent transplant de celule-stem in afara tarii. Dosarul lui a trecut intai pe la Directia de Sanatate Publica Bucuresti, ajungand apoi, dupa presiuni, la Ministerul sanatatii. Si cum nu a reusit sa prinda sedinta de guvern din 25 martie, datorita faptului ca nu fusese inregistrat pentru aceasta, ajunge pe masa de dezbateri pe 1 aprilie, atunci cand primeste un raspuns negativ.

In acest timp, starea tanarului a devenit din ce in ce mai proasta, in conditiile in care boala lui avanseaza. Si, desi lupta cu optimism pentru viata, Dragos, care este acum internat la Spitalul Coltea se vede nevoit sa accepte raspunsul “nu avem bani”, venit de la Guvern.  

Grupul de intitiativa care protesteaza astazi fata de refuzul Guvernului de a acorda bani pentru tratarea unui tanar in strainatate invoca in sprijinul sau dreptul la viata pe care orice om il are prin Constitutie. Ei invoca articolul 108 din Constitutia Romaniei , republicata, articolul 1 din Ordonanta Guvernului nr. 28/2003, privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate, aprobata cu modificari prin Legea nr. 119/2003, articolul 5 alin. (1) lit. h) si alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 privind infiintarea si utilizarea Fondului national de solidaritate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 366/2001, cu modificarile ulterioare, dar si  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2001 pentru reglementarea unor probleme financiare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 374/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care Guvernul Romaniei poate acorda suma necesara unui tratament in strainatate pentru bolnavii ce nu pot fi tratati in Romania.

In plus, protestatarii mentioneaza faptul ca in anul 2008, Ministerul Sanatatii a aprobat acordarea banilor pentru doar 12 dosare de leucemie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea