Social

#creme protectie solara #expunere la soare #plaja #ultraviolete

Soarele e periculos si sub umbrela! De ce tricourile noi nu ne protejeaza

Se anunta un weekend incendiar, meteorologii anuntand deja cod portocaliu pentru mai multe judete din tara! Daca intentionezi sa mergi la plaja tine cont de sfatul medicilor, care anunta ca radiatiile ultraviolete sunt periculoase si sub umbrela! Apa, nisipul, cimentul si betonul reflecta razele ultraviolete, care nu sunt deloc de neglijat, conform prof dr. George Sorin Tiplica, seful Sectiei de dermatologie de la Spitalul Colentina.

"Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine sa ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cat durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare sa fie evitata in intervalul 10.00 - 15.00, tine de latitudinea la care se gaseste tara noastra. Apoi, ar trebui sa folosim imbracaminte cu tesatura deasa, o camasa de bumbac cat mai des spalata devine mai fotoprotectiva, deci nu trebuie sa folosim tricouri noi cand stam la soare”, a atras atentia prof dr George Tiplica, prezent la conferinta "Un viitor fara pata".

Medicul ne recomanda sa folosim palarii cu boruri mari, sa folosim tesatura care sa ne acopere tegumentele, iar partea neacoperita sa fi acoperita cu crema fotoprotectoare. “Aceste creme sunt bine studiate, este foarte usor sa identificam gradul de protectie fata de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protectie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja fata de dezvoltarea de cancer de piele", a mai spus prof dr George Tiplica.

Totodata, medicul a tinut sa precizeze ca expunerea la soare trebuie facuta cu prudenta, chiar daca a fost aplicata crema de protectie.

"Sa nu uitam de noi la soare pentru ca avem crema fotoprotecoare, pentru ca aceasta ne protejeaza doar de radiatia B. Mai avem si UVA, care este cu energie mare si induce imbatranirea, apar ridurile. Totodata, induce si dezvoltarea de cancer, dar intr-o mai mica masura, este adevarat. Aceasta expunere la UVA nu poate fi usor cuantificata. Deci este bine sa alegem o crema cu FPS peste 15 si protectie fata de UVA", a mai spus medicul.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea