Social

Situatie critica la ArcelorMittal Galati din cauza intreruperii lucrului, potrivit grevistilor

Liderii sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal i-au anuntat luni pe grevisti ca staff-ul companiei i-a informat ca, de la declansarea grevei, situatia a devenit critica pe platforma, probleme fiind la bateriile de cocsificare, la otelarii si la furnale, iar emisiile de noxe s-au amplificat.

Potrivit liderilor grevistilor, delegatia sindicatului Solidaritatea a fost intampinata de directorii de uzine, impreuna cu senior managerul Ionel Bors si directorul de operatiuni Hans Ludwig Rosenstock, transmite corespondentul NewsIn. Oficialii le-au spus sindicalistilor ca mai multe instalatii din combinat functioneaza la capacitate minima.

"Ne-au spus ca bateriile de cocsificare au functionat la 30% din capacitate si au cerut reintoarcerea oamenilor la lucru pentru ca, odata oprita, Uzina Cocso-Chimica nu mai poate fi pornita niciodata. Au spus ca Furnalele 3 si 4 sunt la limita de lucru si sa la suflant este o problema care ar putea bloca un furnal. Activitatea este redusa la minimum si la Aglomerare. Au mai spus ca Otelariile si Turnatoriile sunt potentiale pericole, iar Laminoarele de tabla groasa au fost parasite in totalitate de oameni. De asemenea, ei sustin ca baia de zincare s-ar putea distruge si ca presiunea gazului de furnal trebuie pastrata cu orice pret in limitele normale. Nu in ultimul rand, directorul Directei de Protectie a Mediului din combinat, Vespasian Popescu, ne-a spus ca este foarte ingrijorat de emisiile de noxe, care sunt depasite de 10-20 de ori", a relatat presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, in fata multimii.

El le-a spus grevistilor adunati in fata portii principale a combinatului galatean ca le-a cerut patronilor ca, in maximum doua ore, sa avanseze o noa oferta de crestere salariala. "Daca nu se intampla ceva cu revendicarile noastre, noi vom continua greva", a afirmat Gheorghe Tiber in fata protestatarilor. "Nu plecam!" Nu cedam!", a fost raspunsul multimii.

Potrivit lui Tiber, administratia ar fi invitat o delegatie a Solidaritatii la noi discuti luni seara, incepand cu ora 19:00. Liderii grevistilor au spus, insa, ca ii asteapta pe patroni la poarta combinatului, acolo unde se desfasoara protestul.
La ora difuzarii acestei stiri, in combinatul siderurgic are loc schimbul de tura, astfel ca numarul demonstrantilor de la gardul unitatii a ajuns la aproape 800.

Solidaritatea a declansat greva generala pe platforma ArcelorMittal Galati luni, la ora 06:30. In jurul orei 09:00, protestatarii au fortat poarta de acces in combinat. Enervati ca sunt filmati de reprezentanti ai administratiei companiei, angajatii au inceput sa arunce cu paini, conserve, sticle cu apa si pietre peste gardul societatii, spre agentii de paza. Incidentul a fost aplanat de liderii Solidaritatea, care au reusit sa ii tempereze pe protestatari. Evenimentul a generat sporirea efectivelor de paza de la poart principala a combinatului.

Intre timp, compania a remis un comunicat de presa in care isi exprima ingrijorarea fata de lipsa de responsabilitate a grevistilor fata de siguranta instalatiilor. Potrivit patronatului, pana la ora 10:00 numarul muncitorilor care si-au incetat activitatea ar fi ajuns la 700.

Solidaritatea a declansat greva generala pe termen nelimitat din cauza neintelegerilor cu administratia ArcelorMittal Galati cu privire la cresterile salariale aplicabile in acest an. Grevistii vor sustine, miercuri, 16 aprilie, incepand cu ora 14.00, un miting in fata portii principale a combinatului, miting la care sunt asteptati lideri sindicali din Pitesti, Hunedoara, Slatina si Bucuresti.
Siderurgistii care si-au anuntat deja participarea la greva vor primi cate 15 lei pentru fiecare zi de greva, din partea sindicatului Solidaritatea. Cei care adera la protest dupa inceperea acestuia vor primi zece lei pe zi.

O alta organizatie sindicala care nu a acceptat inca oferta administratiei ArcelorMittal Galati este Uniunea Sindicatelor Independente Forum, ce reprezinta personalul TESA din combinat. Inainte de a lua o decizie, Forum asteapta clarificari de la Ministerul Muncii referitoare la legalitatea conflictului de interese declansat de sindicate inca din februarie. Luna trecuta, secretarul de stat Denisa Patrascu a revocat inregistrarea acestui conflict, anuland practic starea conflictuala din unitatea galateana. De altfel, legalitatea conflictului face obiectul unui proces in instanta.

Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare - Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale - au acceptat deja oferta avansata de administratia ArcelorMittal Galati. Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord miercuri, 9 aprilie. Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum.

Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acorda cumulativ pana la Pasti.
Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an. Tocmai aceasta este principala nemultumire a sindicatului Solidaritatea, cel care declanseaza greva generala. Organizatia s-a aratat dispusa sa accepte, la randul sau, aceasta ultima oferta a patronatului, dar numai daca partenerii sociali vor relua negocierile in luna mai, pentru a permite acordarea unei a doua majorari salariale pana la finele acestui an. In cazul in care patronatul la varianta unei negocieri unice in 2008, Solidaritatea cere cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au demarat negocierile salariale pentru anul in curs in decembrie 2007. Anul trecut, administratia si sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati au convenit asupra contractului colectiv de munca la patru luni si jumatate de la startul tratativelor, dupa mai multe tentative esuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor si o greva generala care a durat trei zile. Documentul, semnat in vara lui 2007, este inca in vigoare si va expira in luna iunie.
In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea