Social

#buget #romania #sanatate

Sistemul de sanatate risca un colaps total in 2010

Situatia sistemului de sanatate din Romania este dramatica, avertizeaza un raport al Societatii Academice Romane. Spitalele si farmaciile risca sa intre in colaps daca nu se vor dubla fodurile alocate Sanatatii in 2010.

Bugetul Ministerului Sanatatii in 2009 a fost cu 20% mai mic decat anul trecut si, in lipsa alocarii unor fonduri duble, serviciile de sanatate sunt in pericol dupa primele sase luni ale anului.

Medicii si asociatiile de pacienti sustin ca cel putin 6% din PIB trebuie alocat Sanatatii in 2010. Alte tari care au acordat in 2009 doar 3% sanatatii sunt Mauritania , Burundi si Madgascar.

Spitalele au inceput sa achizitioneze medicamente si materiale sanitare pe credite de angajament, care urmeaza sa fie achitate din bugetul de anul viitor. Unele spitale din provincie trateaza prioritar doar pacienti cu afectiuni majore, in timp ce altii au fost trecuti pe o lista de astepta pentru anul viitor.

"Am luat aceasta masura din lipsa banilor, fiindca avem finantare asigurata doar pentru salarii, apoi din lipsa personalului, o parte din acesta fiind in concediu fara plata si, nu in ultimul rand, din cauza gripei porcine, care ne obliga sa lasam ventilatoare libere la terapie intensiva", a explicat pentru Evenimentul Zilei Dan Capatana, directorul Spitalului Judetean Constanta.

Nici situatia in farmacii nu este mai buna. Cele mai afectate au fost farmaciile din mediul rural, multe fiind deja in stare de insolventa . Din cele 1.200 de unitati din mediul rural, jumatate sunt amenintate de faliment in 2010.

Raportul SAR arata ca farmaciile mai au de incasat de la asigurari aproximativ 60% din banii pentru compensate date in iunie si integral iulie-octombrie 2009. Distribuitorii refuza sa mai aprovizioneze farmaciile care nu isi pot plati datoriile.

Recomandarile raportului includ si largirea bazei de asigurati si stabilirea unui pachet minim de servicii medicale ce pot fi sustinute de stat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea