Social

Sindicatul Solidaritatea ameninta cu greva generala

Liderul Sindicatului Solidaritatea de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati , Gheorghe Tiber, a anuntat ca va fi declansata greva generala daca nu se va ajunge la o conciliere cu administratia.

Tiber a declarat ca greva se va declansa probabil pe 2 aprilie, daca in termen de zece zile administratia Combinatului Arcelor Mittal nu va da curs revendicarilor sindicalistilor si daca se vor strange minimum 10.000 de semnaturi de sustinere din partea siderurgistilor.

Liderul Sindicatului Solidaritatea a trimis, luni,ultimul apel la conciliere pe cale amiabila catre administratia combinatului. Joi, de la ora 15.00, in fata combinatului, se va organiza o sedinta in cadrul careia se vor strange si alte semnaturi, alaturi de cele 6.000, de pana acum, pentru sustinerea grevei generale, a mai mentionat Gheorghe Tiber. Totodata, acesta a anuntat ca in cazul in care va primi un raspuns negativ din partea AVAS, va solicita, in instanta, desecretizarea contractului de privatizare al Sidex .

Liderul sindicatului galatean intentioneaza, de asemenea, sa depuna plangere penala, la DNA, impotriva membrilor comisiei de privatizare a Sidex, primii doi pe lista fiind Adrian Nastase si Ovidiu Musetescu. Reamintim ca pe 7 martie 2008, Sindicatul Solidaritatea a inregistrat oficial conflictul de munca in combinat, pe motiv ca negocierile Contractului Colectiv de Munca (CCM) din combinatul galatean au esuat.

Sindicatul Solidaritatea solicita administratiei indexarea fondului de salarii cu 25%, ceea ce ar insemna cate 275 de lei in plus la salariu pentru fiecare din cei aproximativ 14.000 de siderurgisti; majorarea de la 25 la 50% a platilor acordate pentru munca in timpul weekendului, majorarea de la 120 la 300 de lei a celor patru prime legale;

cresterea de la 200 la 350 de lei a primelor de vacanta; si prelungirea termenelor in care administratia trebuie sa aloce ajutoare financiare familiilor de siderurgisti care au decedat sau care au suferit un accident de munca in urma caruia au ramas invalizi de gradul I sau II, dupa cum urmeaza de la 25 de luni la 36 de luni in caz de deces si de la 20 de luni la 24 de luni in caz de invaliditate.

Sindicatul Solidaritatea mai solicita conducerii Arcelor Mittal desecretizarea contractului de privatizare al Sidex, realizarea unui dialog social normal si demisia directorului de resurse umane, Ionel Bors, si a directorului Directiei de Protectie a Muncii, Tatiana Balta. Conducerea combinatului a declarat ca in prezent se aplica CCM negociat anul trecut si care va expira in iunie 2008, iar oferta administratiei - o crestere salariala de 9,5% - a fost doar o incercare de marire a salariilor in avans.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea