Social

#sindicate #protest #greva #salariu

Sindicatele ameninta cu greva generala, daca nu se maresc salariile

Sindicatele renunta la mitingurile anuntate pentru aceasta saptamana, in Bucuresti, insa ameninta cu declansarea unei greve generale in luna septembrie, pentru a obtine indexarea tuturor salariilor cu 25 de procente, a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu .

"Vom relua protestele de la 1 septembrie, insa nu vom mai organiza pichete, ci doar mitinguri si greve. Asteptam decizia de joi a Guvernului si, daca ni se refuza majorarea salariului minim la 540 de lei, vom cere indexarea salariilor cu 25 de procente atat pentru bugetari, cat si pentru cei care lucreaza in diferite ramuri din economie. In cazul in care Executivul nu va fi de acord nici cu aceasta cerere, vom declansa greva generala, la toamna", a spus Petcu.

Potrivit liderului CNSLR Fratia, o noua intalnire a sindicalistilor cu premierul Calin Popescu Tariceanu va avea loc joi, 17 iulie, cand se asteapta o explicatie din partea Bancii Nationale asupra impactului pe care il are cresterea salariului minim asupra inflatiei.

La randul sau, secretarul general al CNS Cartel "ALFA", Ioan Tomos, a recunoscut ca sunt sanse mici sa mai fie organizat un miting in Capitala, in aceasta saptamana, insa a adaugat ca asteapta pana marti, la pranz, un raspuns pe aceasta tema din partea filialelor.

Potrivit presedintelui CNSLR Fratia, nici o confederatie nu a dat curs invitatiei de a participa, luni, la intalnirea in care sindicatele urmau sa ia o decizie privind organizarea unor mitinguri in Capitala, in zilele de 17 si 18 iulie.

Protestele sindicalistilor s-au incheiat la sfarsitul saptamanii trecute, cand aproape 100 de persoane au pichetat, pentru a treia zi consecutiv, sediul Guvernului , cerand majorarea salariului minim la 540 de lei.

De la inceputul declansarii protestelor la nivel national, pe 2 iulie, aproape 1.500 de sindicalisti ai CNSLR Fratia, Cartel "ALFA" si BNS au pichetat sediile prefecturilor din tara, Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si Guvernul, pentru a cere majorarea salariului minim pe economie.  

Dupa intalnirea avuta, joia trecuta, cu sindicalistii, Tariceanu a afirmat ca solicitarea sindicatelor privind cresterea salariului minim pe economie este "legitima", avand in vedere ca promoveaza "in mod normal" interesele angajatilor, dar ca acestia pierd din vedere prevederile acordului incheiat cu Guvernul in decembrie 2007.

Potrivit acordului, Executivul s-a angajat sa creasca salariul minim pe economie de la 500 la 540 de lei, la 1 iulie 2008, dar numai in situatia mentinerii echilibrelor macroeconomice: cresterea PIB-ului, cresterea productivitatii si inflatia. Premierul a amintit ca ultima conditie, referitoare la inflatie, nu este indeplinita in prezent.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea