Social

Sindicalistii din administratie publica intra in greva

Sindicalistii din administratie publica intra in greva la sfarsitul lui februarie. Conducerea Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie a decis ca membrii sindicatului vor face greva japoneza in 25 februarie, pentru ca pe 28 sa fie in greva de avertisment, deoarece guvernului nu si-a respectat promisiunile. Reprezentantii salariatilor din administratie publica sunt nemultumiti de faptul ca Executivul nu a promovat legea salarizarii functionarilor publici si a personalului contractual, care de afla deja in conflict de munca din data de 14 ianuarie si nu a respectat intelegerea la care ajunsesera la sfarsitul anului trecut, respectiv nu s-a asigurat cresterea salariala de 30 la suta si nici suspendarea aplicarii incompatibilitatilor prevazute de lege pana cand acestea vor fi compensate prin lefuri. De asemenea sindicalistii au anuntat ca in tara sunt stranse semnaturi pentru declansarea grevei generale, despre a carei data de desfasurare se va discuta la sedinta din 22 februarie. Functionarii se mai plang ca nu au fost chemati la negocieri de catre Guvern, considerand ca majorarea propusa de Guvernul Romaniei, de 4,5% nu poate fi acceptata, deoarece se situeaza sub rata inflatiei prognozata pe 2008.

Guvernul va fi dat in judecata

In plus, sindicalistii au anuntat ca intentioneaza sa dea in judecata Guvernul pentru a obtine obligativitatea promovarii actului normativ privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici, in sesizarea catre instanta fiind incluse si observatii privind tratamentul discriminatoriu aplicat diferitelor categorii de salariati. La sfarsitul anului trecut reprezentantii functionarilor publici, alaturi de cei din educatie si sanatate amenintau cu proteste in cazul in care Executivul nu le va acorda cresteri salariale importante, unele ajungand chiar pana la 50%. In urma negocierilor s-a stabilit ca salariile bugetarilor vor creste, insa nu la nivelul cerut de sindicate. La inceputul acestui an Executivul a stabilit printr-un memorandum ca veniturile salariale ale salariatilor din domeniul public va creste in mod diferentiat, de la 12% pentru cei din educatie si pana la 4 procente pentru politisti si angajatii din armata. Sindicalistii au considerat aceste propuneri inacceptabile si ameninta cu proteste care vor incepe din aceasta luna. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea