Social

Siguranta italienilor, mai presus de regulile UE

Roma sustine ca legile antiimigratie nu se abat de la spiritul european.

Guvernul Berlusconi l-a trimis la Bucuresti pe ministrul pentru politici europene pentru a explica autoritatilor romane controversatul pachet de siguranta.

"Ne confruntam cu o urgenta si avem obligatia sa le oferim cetatenilor siguranta", a declarat Andrea , ministrul italian pentru politici europene, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri la Bucuresti. El le-a explicat autoritatilor de la Bucuresti ca are dreptul si obligatia de a-si proteja cetatenii asa cum o face orice stat suveran.

In ceea ce priveste temerile aparute la Bucuresti, cat si la nivel european privind respectarea directivelor UE, oficialul de la Roma a sustinut ca "legile antiimigratie poarta amprenta spiritului Uniunii Europene". Ministrul Ronchi a dat, totodata, asigurari ca imigratia este o resursa in Peninsula, dar a subliniat ca trebuie opriti cei care vor sa comita infractiuni.

comune

Ministrul Ronchi a apreciat disponibilitatea responsabililor de la Bucuresti de a lupta impreuna cu autoritatile italiene impotriva criminalitatii. "Criminalul nu are pasaport, nationalitate si trebuie pedepsit pentru a asigura cetatenilor care se afla in Italia libertate si siguranta", a precizat oficialul italian.

Ronchi, membru al Aliantei Nationale, partidul lui Gianfranco Fini, provenit din fostul partid neofascist MSI, a explicat ca aceste masuri vizeaza tocmai contracararea intensificarii xenofobiei intr-o tara "care nu a fost niciodata rasista sau antisemita’’ si care are o "cultura a solidaritatii". Ministrul italian s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentanti ai guvernului, precum si cu ministrul de externe Lazar Comanescu.

Romanii din Italia vor fi tratati ca orice alti cetateni europeni, l-a asigurat ministrul italian de externe, Franco Frattini, pe seful diplomatiei de la Bucuresti, Lazar Comanescu, care a efectuat o vizita la Roma.
In acelasi timp, Frattini a anuntat ca in fiecare an va fi organizata o intalnire a ministrilor din cele doua tari. Seful diplomatiei italiene a precizat ca prima reuniune va avea loc peste cateva saptamani, cand premierul Calin Popescu Tariceanu si cel italian, Silvio Berlusconi, vor discuta probleme bilaterale in prezenta unor ministri din ambele parti.

Ministrul Frattini a mai afirmat ca angajamentele pe care si le-a luat actualul guvern de la Roma privind imigrantii straini urmaresc sa respecte principiul european al liberei circulatii si sa-i penalizeze doar pe cei care comit acte violente.

Acord pentru protectia minorilor

In plus, Frattini si Comanescu au semnat si un acord pentru protectia copiilor neinsotiti, aflati in dificultate pe teritoriul italian. Acesta va permite indeosebi crearea unui sistem de colaborare intre Italia si Romania pentru a garanta revenirea asistata in patria de origine a minorilor. In Italia traiesc peste 2.500 de minori romani .

Un pachet cu masuri controversate

Guvernul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, care a transformat securitatea intr-una dintre temele favorite pentru campania electorala, a adoptat luna trecuta un set de masuri de combatere a imigratiei clandestine.

Acestea prevad includerea imigratiei in Codul Penal, facilitarea expulzarilor si prelungirea perioadei de retinere in centrele pentru imigranti pana la 18 luni. Decizia guvernului de la Roma a provocat ingrijorare in Europa, care se teme ca masurile antiimigratie vor incuraja rasismul.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea