Social

#motor masina #masina iarna #pornire masina #masina

Sfaturi pentru pornirea motorului pe timpul iernii

Orice sofer ce a trecut prin cel putin o iarna la volanul unei masini stie ca, iarna, motorul porneste un pic mai greu, iar daca masina este un model mai vechi si nu este pusa la punct poate porni chiar foarte greu.

Cand este rece vascozitatea uleiului creste, iar motorul rece se invarte mai greu la pornire, ingreunand sarcina acumulatorului si a demaroului, asa ca cei de la SawAuto - Piese Auto recomanda ca pe timpul iernii sa aveti in motor un ulei pentru iarna mai "subtire", primele cifre din codul SAR al uleiului reprezinta vascozitatea, pentru iarna este recomandat un ulei cu indicative de tipul 5W30 sau 5W40 (de exemplu un ulei motor castrol Magnatec C3 - 5W40), dar alegerea trebuie sa tina cont si de recomandarile producatorului masinii iar vara un Ulei Castrol Magnatec A3/B4 - 10W40.

Un ulei special pentru iarna permite o pornire mai usoara iarna si asigura o ungere a elementelor in miscare ale motorului chiar si cand motorul este inca rece.

Inainte de a actiona electromotorul apasati pe pedala de ambreiaj astfel incat electromotorul sa nu fie nevoit sa invarta si angrenajele cutiei de viteze, unde exista un ulei si mai vascos.

Daca aveti o masina model mai vechi cu carburator, evitati sa exagerati apasand pe pedala de acceleratie. E suficient cateva pedale si clapeta de starter trasa la jumatate.

Majoritatea masinilor mai noi, chiar daca sunt pe benzina, au injectie mono sau multi-punct, iar in acest caz aceste 'sprituri' pe pedala de acceleratie sunt inutile, injectia fiind controlata electronic de 'computerul de bord'.

In cazul motoarelor Diesel, inainte de pornire trebuie asteptat sa se stinga ledul ce semnalizeaza bujiile incadescente, acestea au rolul de a preincalzi aerul ce intra in motor astfel incat aprinderea sa se faca mai usor, de multe ori - mai ales cand motorul este rece -este necesara o o actionare un pic mai lunga a demaroului pana la pornire, dar daca nu porneste dupa 5-10 secunde, faceti o pauza de 20-30 de secunde si apoi incercati din nou.

Chiar daca in multe din manualele masinilor noi scrie "nu este necesar sa incalziti motorul inainte de plecare, dar este de preferat sa nu depasiti o rotatie de 1X00 rpm, pana temperatura apei ajunge la valoarea de ..." e mai bine sa incalziti motorul inainte de plecare, timp de 1-3 minute, astfel va protejati motorul si nu sunteti nevoit sa schimbati piese auto prea curand. In plus, va bucurati de intreaga putere a motorului inca de cand porniti.

Ce combustibil este indicat iarna?

Chiar daca in cazul benzinei nu exista restricti, putandu-se folosi orice sortiment, totusi este mai bine sa alimentati cu un combustibil aditivat pentru iarna, dar atentie la apa din benzina, daca aceasta ajunge pe conducte poate ingheta si bloca alimentarea cu benzina. Preventiv, puteti turna in rezervor un aditiv anti-inghet.

In cazul in care aveti o masina pe motorina, e foarte important sa aveti o motorina de iarna, aceasta este aditivata asfel incat sa nu inghete iarna, sa nu faca depunderi de parafina - majoritatea statiilor de combustibil vand doar motorina aditivata pentru iarna.

Pentru o pornire usoara va recomandam sa fiti atent la filtrul de motorina, acesta se poate „colmata” cu impuritati si parafina, iar cum iarna motorina are o vascozitate mai mare se face mai greu alimentarea motorului, astfel incat acesta va ajunge sa porneasca greu, sa aiba intreruperi sau o pierdere de putere. Ar fi ideal sa aveti montat un filtru cu preincalzire, dar si un filtru care separa apa.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea