Social

#20 iulie 2021 #20 iulie #onomastica #sfantul ilie #traditii #superstitii

Sfantul Ilie – traditii si superstitii. Cui trebuie sa-i spui “La multi ani!”

 

Astazi, 20 iulie 2021, credinciosii il praznuiesc pe Sfantul Ilie. Este sarbatoare mare in biserica ortodoxa. Sfantul Ilie este asociat cu ploaia, deoarece acesta a salvat, in trecut, poporul din Israle de seceta, aducand ploaia, prin rugaciune, dupa trei ani si jumatate.

Sfantul Ilie – traditii si superstitii

Una dintre cele mai populare superstitii este ca in ziua de Sfantul Ilie va fi furtuna. Se spune ca in aceasta zi tuna si fulgera, deoarece Sfantul Ilie trece prin norii cu carul cu boi, aducand ploi peste pamantul uscat.

In popor se spune ca daca ploua in aceasta zi nu trebuie sa deschizi geamul sau usa casei deoarece spiritele malefice fugarite de Sfantul Ilie iti vor intra in casa.

Daca in aceasta zi tuna si fulgera, traditia spune ca trebuie sa aprinzi tamaie si sa mergi cu aceasta prin toata casa, cu exceptia baii. In acest vel vei alunga spiritele rele din casa.

In multe zone din Moldova, in aceasta zi, gospodarii mananca grau nou fiert, indulcit cu miere, pentru a avea spor in munca lor. 

Bisericile sunt pline, in aceasta zi, cu bucate pentru pomenirea mortilor (Mosii de Sfantul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizeaza praznice mari.

Traditia spune ca nu era voie sa se consume mere pana la 20 iulie. Tot in 20 iulie, merele, considerate fructele Sfantului Ilie, sunt duse la biserica pentru a fi sfintite, crezandu-se ca numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealalta.

In trecut femeile chemau copiii straini sub un mar, pe care il scuturau ca sa dea de pomana merele cazute. Acest obicei se mai practica inca in anumite zone rurale din tara.

Ce NU trebuie sa faci de Sfantul Ilie

De Sfantul Ilie, gospodinele nu trebuie sa faca ordine in gospodarie, iar in multe zone din tara nu se aprinde nici focul in vatra pentru a pregati mancare gatita. Potrivit traditiei, acela care nu respecta sarbatoarea este pedepsit de Sfantul Ilie care trimite grindina si furtuna peste ogoarele lui. 

Nu este bine sa pornesti la drum in ziua de Sfantului Ilie, pentru ca, spune traditia, dracii fugariti de Prooroc se ascund sub pomi, la rascruce de drumuri, ies in cale trecatorilor si le poarta ghinion.

Peste 140.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Ilie

Ziua de Sfantul Ilie este una importanta pentru romani. Peste 140.000 de romani isi sarbatoresc astazi onomastica.

Potrivit evidentei existente la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, 106.266 barbati si 35.790 femei care poarta numele Sfantului Ilie sau derivate ale acestuia.

Cel mai comun nume masculin este Ilie – 95.391. Acesta este urmat de derivatele lui: Eliade – 251, Elias – 3.809, Elie – 33, Elis – 794, Ilia – 347, Iliev – 3, Ilies – 85, Ilius – 15, Iliuta – 3.451, Lica – 2.087.

In fruntea numelor feminine se afla Ilinca – 22.228 de sarbatorite. Acestuia i se adauga derivatele: Eliana – 1.124, Elis – 540, Ilia – 135, Iliana – 3.618, Ilincuta/Ilincuta – 88, Iliuta – 389, Lia – 6.023 si Lica – 1.645.

Citeste si:

Rugaciune catre Sfantul Ilie. Face minuni daca o rostesti astazi

Sursa foto: Alba24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea