Social

Seres, urecheat in public

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a somat, ieri, in public, pe Ioan Codrut Seres , ministrul Economiei si Comertului, sa ii prezinte, intr-o saptamana, proiectul privind infiintarea birourilor de expansiune economica. Tariceanu sustine ca a cerut elaborarea acestui proiect la data de 23 mai, si ca cererea sa nu a fost luata in considerare de Ministerul Economiei si Comertului.
"Domnule ministru, aveti termen o saptamana ca sa imi prezentati acest proiect, daca vreti sa ramanem cu totii prieteni", i-a spus Tariceanu ministrului Codrut Seres.
Cei doi au participat, ieri, impreuna cu presedintele Traian Basescu, la lansarea in dezbatere publica a strategiei nationale de export, elaborata de Departamentul de Comert Exterior , din cadrul MEC, impreuna cu reprezentantii societatii civile.
Una dintre modalitatile de promovare a firmelor romanesti este, in opinia premierului, biroul de expansiune economica, o structura care ii include pe atasatii comerciali din subordinea Ministerului Afacerilor Externe si care ar urma sa sprijine investitiile romanesti in strainatate. Premierul a precizat ca a vazut acest model la francezi si ca doreste sa il implementeze si in Romania.
Seful Guvernului a afirmat ca aceste birouri trebuie sa sprijine firme romanesti pentru a-si dezvolta activitatea si exporturile catre Uniunea Europeana, principalul nostru partener comercial , si spre Rusia si bazinul Marii Negre.
"Ma intereseaza sa fim foarte buni pe cateva directii prioritare. Daca nu vom mai avea un birou comercial in Uruguay, de exemplu, sau prin nu stiu ce tara din Africa Centrala, voi dormi perfect linistit", a afirmat Tariceanu.

Ministrul a fost criticat si de Basescu

Ioan Codrut Seres pare sa fi devenit, de la o vreme, tinta preferata a atacurilor presedintiei si Guvernului.
Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca trebuie gasite solutii de utilizare corespunzatoare a potentialului energetic romanesc.
"Lumea se indreapta catre o crestere exploziva a pretului energiei. In acest timp, noi inca suntem ancorati in nereglementarea corespunzatoare a pretului energiei", a afirmat presedintele.
Seful statului sustine ca trebuie gasita solutia ca potentialul energetic romanesc sa fie corespunzator utilizat. "Sunt informat ca ministrul Seres lucreaza sa revizuiasca normele de aplicare a liberalizarii energiei. Poate putem gasi solutii ca energia sa fie distribuita echitabil agentilor economici", a mai spus Basescu.
El a mentionat ca "faptul ca avem anul acesta un excedent pe hidroenergie, nu inseamna ca anul viitor vom avea acelasi noroc". "Trebuie sa evitam orice dificultati, o impingere a economiei romanesti intr-o criza a energiei creata artificial pentru ca nu a fost la vreme reglementata liberalizarea pretului energiei", a mai spus Basescu.




Iulian Enache

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea