Social

Serbia vrea sa se apropie de UE

Serbia este pregatita sa se apropie de Uniunea Europeana. Aceasta este declaratia presedintelui sarb Boris Tadici care sustine ca, daca i se va propune, va semna acordul de apropiere cu UE, conform unor surse de la Belgrad. Cu toate acestea autoritatile sarbe intentioneaza sa organizeze alegeri legislative si in noua republica Kosovo, in ciuda avertizarilor ONU.

Tadici a declarat ieri ca acordul de stabilizare si asociere cu UE va fi semnat cu prima ocazie, acest lucru fiind posibil sa se intample pe 28 aprilie, atunci cand UE ar putea oferi acest acord ca un prim pas catre integrare.

Problemele apropierii de UE si dosarul Kosovo sunt aspectele aflate la originea crizei guvernamentale din Serbia, tara care va organiza legislative anticipate la 11 mai. Optiunea alegerilor a devenit necesara dupa ce premierul in exercitiu Vojislav Kostunita a dizolvat guvernul, spunand ca nu mai poate conduce tara cu proeuropenii presedintelui, care spun ca independenta Kosovo nu impiedica Serbia sa se integreze in UE.

Oficialii europeni ar vrea ca acest acord intre UE si Serbia sa se semneze cat mai curand, astfel incat la alegeri misiunea proeuropenilor sa fie mai usoara. Kostunita a declarat insa ca acordul "oferit de Solana nu este in interesul Serbiei si al cetatenilor sai".

Belgradul a decis zilele trecute sa organizeze alegerile din mai si pentru sarbii din Kosovo, la fel ca in restul tarii, in luna mai, tratatand astfel teritoriul, care si-a declarat independenta in luna februarie, ca pe o provincie sarba, si sfidand autoritatile ONU, care administreaza teritoriul.

Intentia Belgradului de a organiza scrutinuri in acelasi timp cu cele din Serbia a fost anuntata in urma cu aproape doua luni. La scurt timp dupa independenta Kosovo, proclamata in 17 februarie si recunoscuta de 30 de tari, sarbii din nordul teritoriului, sprijiniti de Belgrad, au anuntat ca intentioneaza, cu ocazia alegerilor din mai, sa formeze un Parlament sarb in Kosovo, pentru a marca ruptura de Pristina.

Misiunea ONU in Kosovo (MINUK), care administreaza teritoriul de la finalul conflictului din 1998 - 1999, dintre fortele sarbe si separatistii albanezi, este in principiu singura abilitata sa organizeze alegeri in Kosovo, iar decizia Belgradului pare, in concluzie, o sfidare. MINUK a condamnat-o, dar, in mod clar pusa intr-o situatie delicata, nu a precizat daca vor fi luate masuri pentru a o impiedica.

De la inceputul administrarii Kosovo de ONU, in 1999, Belgradul nu a mai organizat niciodata alegeri municipale in Kosovo. Sarbilor din fosta provincie li s-a permis sa voteze la legislativele sarbe. Ei au ales si sa boicoteze, in general, legislativele organizate de autoritatile kosovare.

Decizia sarba de a organiza alegeri in Kosovo a intervenit a doua zi dupa adoptarea primei Constitutii a noului stat de catre Parlamentul kosovar. Aceasta Constitutie urmeaza sa intre in vigoare in 15 iunie, cand o misiune civila a Uniunii Europene (EULEX) urmeaza sa preia atributiile MINUK.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea