Social

Serbia a decis sa organizeze alegeri legislative si municipale si in Kosovo in mai

Serbia a decis sa organizeze alegeri legislative si municipale in Kosovo in mai, in acelasi timp cu cele din Serbia, in pofida unui aviz nefavorabil al ONU, care administreaza teritoriul de acum independent, a informat astazi agentia Beta, relateaza AFP.

Comisia electorala sarba a adoptat miercuri seara un document ce prevede organizarea in Kosovo a alegerilor municipale sarbe convocate pentru 11 mai. Potrivit comisiei, municipalele sarbe vor avea loc in 23 de municipalitati din Kosovo unde populatia este majoritar sarba, iar termenul-limita pentru depunerea listelor electorale a fost fixat pentru 25 aprilie.

MINUK s-a pronuntat impotriva deciziei, spunand ca ea ii incalca prerogativele, care includ organizarea de alegeri locale . Organizarea de catre Serbia a alegerilor municipale in Kosovo "nu va avea nici o valoare legala", a declarat purtatorul de cuvant al MINUK, Alexandre Ivanko. Potrivit presei kosovare, MINUK va decide saptamana aceasta sa nu permita organizarea acestor alegeri sarbe in Kosovo.

In ceea ce priveste scrutinul legislativ, purtatorul de cuvant a spus ca "MINUK nici nu il va sustine, nici nu il va pune in aplicare", evitand sa spuna daca va impiedica acest proces.

Kosovo si-a declarat independenta la 17 februarie , recunoscuta rapid de 37 de tari, printre care Statele Unite si principalii membri UE. De la inceputul administrarii Kosovo de catre ONU, in 1999, Belgradul nu a organizat niciodata alegeri municipale in Kosovo. Sarbii din Kosovo au primit totusi autorizatia de a vota la alegerile legislative sarbe.

Circa 120.000 de sarbi au ramas in Kosovo dupa sfarsitul razboiului si considera acest teritoriu drept provincie sarba.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea