Social

Senatorii se declara revoltati de salariile magistratilor

A avea sau a nu avea magistratii salarii mai mari? Aceasta a fost intrebarea la care senatorii s-au caznit ieri trei ore sa raspunda in timpul dezbaterii Ordonantei de urgenta privind "salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei".

Ghidandu-se dupa proverbul "Canuta, om sucit", senatorii au fost, in prima faza, cu exceptia peremistului Gheorghe Funar , de acord cu cresterile salariale si privilegiile magistratilor, respingand pe banda rulanta amendamentele peremistului de limitare a acestora. Bunavointa lor a luat sfarsit brusc, dupa interventia democratului Radu Berceanu, care a strigat ca din gura de sarpe ca "s-a depasit bunul simt!" si ca "este mult prea mult!".

"Au dreptul la un nivel de trai ridicat, dar sa nu ajunga la un nivel de la care sa nu mai vada nivelul de trai al celorlalti!", a tunat Berceanu. Nivelul sau maxim de suportabilitate a fost atins cand s-a luat in discutie articolul care prevede ca magistratii "in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze".

"Sa li se dea niste drepturi speciale, dar nu niste drepturi care sa depaseasca orice nivel al intelegerii... Nu credeti ca ar trebui sa vina aici, in Senat, sa ii leganam putin, sa se relaxeze dupa atatea procese?!", a spus democratul, care a cerut retrimiterea la comisie a ordonantei. Imediat, ca prin farmec, revolta i-a cuprins pe toti senatorii, desi pe parcursul a mai bine de doua ore votasera impotriva amendamentelor lui Funar de eliminare a privilegiilor magistratilor.

Conservatorii au intrat si ei in disputa, prin Radu Terinte. El a cerut retrimiterea la comisie a legii, ceea ce s-a si votat.

Decizia senatorilor a scos-o insa din sarite pe secretara de stat in Ministerul Justitiei, Karolin Kibedi. Ea le-a reprosat scurt alesilor ca au pierdut timpul degeaba. Vacaroiu a pus-o la punct: "Problema cu timpul este a noastra, nu a dumneavoastra! Nu faceti dumneavoastra reprosuri Senatului ca a pierdut timpul!..."

Nu este majorare, este redistribuire

Senatorii, in frunte cu aprigul Berceanu, nu au avut macar timp sa stie ce este cu ordonanta. In primul rand, nu este o majorare a salariilor magistratilor, ci o redistribuire a sporului de penal. Anume, in legislatura PSD s-a stabilit ca magistratii care activeaza in penal sa primeasca un spor de 40 la suta . Dupa venirea noii guvernari, magistratii din civil, economic, contencios administrativ etc. au cerut ca si ei sa primeasca sporul de 40 la suta, considerandu-se discriminati.

Legea privind discriminarea este de partea lor. Ar fi castigat procesele intentate Ministerului Justitiei. Ministerul nu le-a majorat salariile, ci a luat sporul de 40 la suta de la penalisti si l-a redistribuit tuturor magistratilor. Unora le-a scazut venitul, altora le-a crescut.

Cat despre celelalte avantaje, ele au fost statuate inca de pe vremea Conventiei. Cele mai multe - asistenta gratuita pentru familie, medicamente gratuite, proteze gratuite, bani pentru carti de specialitate etc. - nu au fost date niciodata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea