Social

Sed Lex propune Guvernului continuarea acordarii tichetelor cadou, doar pentru evenimente sociale

Alianta Nationala a Bugetarilor Sed Lex solicita Guvernului sa interzica folosirea tichetelor cadou pentru campanii de marketing si publicitate, care este o forma de "coruptie legalizata", si sa mentina acordarea de tichete salariatilor, cu ocazia unor evenimente sociale.

Alianta Sed Lex solicita Guvernului sa reanalizeze modul in care sunt acordate tichetele de masa si tichetele cadou in Romania si sa mentina acordarea tichetelor cadou pentru salariati, doar cu ocazia unor evenimente sociale.

Sindicalistii cer, de asemenea, ca Guvernul sa interzica tranzactionarea tichetelor de masa ca moneda de schimb pentru cumpararea de produse din magazine si acordarea deductibilitatii pentru acestea doar agentilor economici care acorda o masa gratuita salariatilor in timpul programului. Totodata, in opinia sindicatului, folosirea tichetelor cadou pentru actiuni de marketing si publicitate este "o forma mascata de eludare a legii si de coruptie legalizata".

Potrivit datelor oferite de Alianta Sed Lex, in Romania, sunte emise peste 50 de milioane de tichete de masa , lunar, pentru peste 2,5 milioane de salariati. Sumele totale deductibile, pentru care nu se platesc impozite lunare la bugetul de stat, sunt de aproape 400 de milioane pe luna, ceea ce inseamna 4,7 miliarde de lei pe an.

Totodata, peste 2,8 milioane de tichete cadou sunt emise, lunar, cu valoarea nominala cuprinsa intre 50 si 350 de lei, iar sumele totale deductibile pentru care nu se platesc impozite la bugetul de stat sunt de 590 de milioane de lei, respectiv peste sapte miliarde anul. Peste 80% din sumele lunare folosite pentru tichetele cadou au ca scop marketingul si publicitatea firmelor si nu sunt folosite pentru evenimente sociale, conform legii.

In legatura cu tichetele de masa, Sed Lex sustine ca angajatorii mentin nivelul salarizarii la minimul pe economia nationala, pentru a nu plati impozite la bugetul de stat, diferentele de costuri cu forta de munca fiind acoperite cu tichete de masa pentru care nu se plateste impozit, fiind un mod de evaziune fiscala. Totodata, multi agenti economici din sectorul hotelier, restaurante, pensiuni fac aprovizionarea prin intermediul tichetelor de masa, eludand prevederile legale si fraudand bugetul de stat.

Alianta Sed Lex sustine ca, daca Guvernul ia masurile prezentate mai sus, bugetul statului ar atrage suficiente resurse pentru majorarea salarizarii in sectorul bugetar cu 42,5%, la care se adauga si costurile cu salariile afarente unei asemenea cresteri ( contributii sociale sau pentru somaj).

Sindicalistii ameninta ca, in cazul in care Guvernul nu ia in considerare popunerile lor, vor organiza actiuni de protest la nivel national, pentru majorari salariale de 40%, pe baza resurselor care ar aparea prin stoparea evaziunii si impozitarea corecta a salariului.

Guvernul a aprobat, in martie, o ordonanta de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care stipuleaza ca institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou si care interzice achizitionarea in 2008, de catre institutiile publice, a imobilelor, autoturismelor sau a mobilierului. Actul normativ a fost publicat, marti, 8 aprilie, in Monitorul Oficial.

Conducerea PNL i-a cerut, miercuri, ministrului finantelor Varujan Vosganian sa evalueze impactul tichetelor cadou asupra bugetului, fiind posibil ca Executivul sa revina asupra deciziei de a nu mai acorda aceste facilitati bugetarilor. Dupa ce premierul Tariceanu a sustinut ca Executivul nu este dispus sa faca pomeni electorale si doreste sa reduca chelutielile publice, Biroul Politic Central al PNL a luat in discutie aceasta problema in sedinta de miercuri seara si i-a cerut lui Vosganian sa faca o analiza a impactului pe care acordarea tichetelor cadou il are asupra economiei.

Sute de profesori au protestat in ultima saptamana in mai multe orase din tara, iar in Bucuresti au declansat, joi, o greva japoneza, urmand ca pe 16 aprilie sa organizeze un miting si un mars in Capitala. La miting vor participa si sindicalistii din administratia publica.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea