Social

#cat visam #semnificatie vise #interpretare vise

Secunde, minute? Iata cat de mult dureaza un vis, dar si cat de mult visam fara sa stim

 

Artistii, scriitorii, filosofii si oamenii de stiinta au fost mereu fascinati de vise. Filosoful grec Aristotel a scris un intreg tratat despre vise, iar azi inca mai vorbim mult pe acest subiect. De cele mai multe ori ne intrebam ce semnificatie are un vis, dar mai ales cat dureaza de mult.

Dar de ce visam? Nici macar oamenii de stiinta nu au reusit sa gaseasca un raspuns foarte concret. Chiar si asa, indifferent de motivul pentru care visam, este interesant sa aruncam o privire atenta asupra viselor.

Cat dureaza cu adevarat visele?

Este greu de spus cat de mult poate dura un vis. Dar expertii pot oferi estimari despre cat timp petrecem visand. Acestia au descoperit ca, de obicei, oamenii au mai multe vise in fiecare noapte – in jur de 5-6 - care dureaza intre 5 si 20 de minute, potrivit verywellmind.com. Practic, e posibil sa petreci cam doua ore pe noapte pe taramul videlor.

Mai mult, in timpul unei vieti obisnuite, oamenii petrec in medie sase ani visand. Pana la 95% din toate visele sunt uitate rapid, la scurt timp dupa trezire. 

Visam mai intens in etapa REM a somnului

In timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3, la care se adauga si somnul REM, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor. Primele trei etape se mai numesc si somnul de tip non-REM (NREM). Potrivit portalului regimamaria.ro, trecerea progresiva prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 si pana la somnul REM formeaza un ciclu de somn, dupa care ciclul se reia. Un ciclu complet de somn la adulti dureaza intre 90 si 110 minute.

Expertii au constatat ca visam in toate etapele somnului, insa somnul REM este mult mai probabil ca visele sa fie mai animate si sa ni le amintim cand ne trezim. Conform unei teorii despre motivul pentru care visele sunt atat de greu de retinut, schimbarile din creier care apar in timpul somnului nu suporta procesarea informatiilor si stocarea necesara pentru formarea memoriei.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba cosmaruri. Exista numeroase cauze potentiale, inclusiv stresul si anxietatea sau anumite medicamente. Si, desi oricine poate avea un cosmar ocazional, soldat cu intensificarea batailor inimii, unii oameni experimenteaza episoade regulate cu vise urate.

In timp ce majoritatea oamenilor spun ca viseaza in culori, exista un procent mic de oameni care pretind ca viseaza doar in alb si negru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea