Social

Secuii au cerut autonomie in liniste

Circa 4.000 de maghiari au ascultat ieri la Odorhei , intr-o liniste pe care saptamina trecuta n-ar fi prevestit-o nimeni, manifestul care cere pe linga autonomie pentru secuime si stergerea din Constitutie a sintagmei de stat national. Si in maghiara, si in engleza, secuii au cerut pasnici dreptate pentru Transilvania.

Cine astepta ieri-dimineata cu sufletul la gura sa vada ce revendicari vor avea secuii de ziua lor, tot se alegea cu citeva indicii citind bannerele aflate deasupra pietei din centrul orasului. Autonomie Tinutului Secuiesc-Libertate Secuilor sau Carta ONU-autodeterminarea e dreptul tuturor popoarelor, scrise in maghiara, romana si engleza, spuneau ca manifestul conceput de Consiliul National Secuiesc nu tinteste doar urechile Romaniei, ci si pe cele ale Europei.

Fiecare grup de participanti care venea din oricare judet al Transilvaniei ori din Ungaria era dotat cu arme culturale expert agitate in aer in lupta pentru autonomie: un steag secuiesc sau unguresc, o harta a Ungariei Mari sau o pancarta cu Dreptate pentru Transilvania si Sintem aici de o mie de ani, in maghiara, dar si in engleza.

Sa mi se zica secui , de aia vreau autonomie

Un batrin de 70 de ani, imbracat intr-o uniforma de husar rosie ca o inima de catifea, cu flori de plastic la palarie, era mascota unui grup din Sf. Gheorghe. In armata, la Roman, eram bozgor, daca ma duc in Ungaria sint roman. Vreau sa mi se zica secui, de aia vreau autonomie, spune un electrician batrin din Cristuru Secuiesc.

Un secui cu o mustata patriotica si cu palton de postav vrea sa precizeze din capul locului ca drepturile pentru secui nu-s in detrimentul romanilor: Eu am multi prieteni romani si la piata, cind ma duc sa cumpar un porc, prefer sa-l iau de la un roman, ca e mai corect si mi-l da cu inima mai buna, argumenteaza el. Cei mai radicali erau niste pusti din Ungaria, imbracati in geci kaki cu steagul Ungariei pe mineca: Nu stau de vorba cu romani.

Tinutul Secuiesc, conditie de aderare!

Adunarea secuilor a ascultat discursul primarului Szasz si pe cel al episcopului TAkes intr-o tacere intrerupta doar de aplauze, dupa care a urmat mult asteptatul manifest, citit de presedintele Consiliului National Secuiesc, Csapo Jozsef.

Manifestul cere autonomie pentru secuime si libertate pentru secui, dar si ca Parlamentul Romaniei si Statul Roman sa garanteze tuturor natiunilor care traiesc in Romania drepturi egale, asa cum s-a proclamat la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918, si sa fie scoasa din Constitutie sintagma de stat national.

Totodata, manifestul mai cere UE sa impuna autonomia Tinutului Secuiesc drept conditie de aderare pentru Romania.

Principiul maghiar al taberelor comunicante

Ieri, secuii au sarbatorit 15 martie la doua capete: simpatizantii UDMR-ului in Parisul Secuimii, Tirgu Secuiesc, iar opozitia cu 150 km mai la vest, la Odorhei. Pentru a putea face fata, pe tarimul discursurilor, adversarilor de la CNS, Marko Bela a cerut autonomie cu citeva ore mai devreme decit ei si a plusat: Cine e functionar aici si nu stie maghiara sa o invete. Avem nevoie de autonomie, ne trebuie si autonomia Tinutului Secuiesc, a declarat el in aplauzele multimii.

Ca sa fie sigur ca le ia fata celor de la CNS, UDMR a depus pe muteste coroane de flori la monumentul din centrul Odorheiului, la o ora la care CNS-ul si ziaristii aflati in oras se spalau pe dinti 8.00 dimineata. La Odorhei, dupa discursul primarului Szasz, a vorbit pastorul TAkes, care, paradoxal, dupa ce cu o seara inainte tinuse un discurs politic in biserica, a folosit multe pilde din Biblie la manifestatie. Punctul culminant al adunarii a fost citirea manifestului a carei forma e mult mai moderata decit o anunta pozitia anterioara a CNS-ului.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea